Hegyvideki_mesek

Hegyvidéki mesék

A Jókai Klub immár harmadik éve meseíró pályázat meghirdetésével emlékezik meg a magyar népmese napjáról, amit szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünneplünk. Az idén Tóth Krisztina mesebefejezéséhez kellett kitalálniuk a gyerekeknek a történetet és a címet. A zsűri elnöke a népszerű író, költő volt, a pályázatokat Sándor Csilla, a Csodaceruza irodalmi magazin alapító-főszerkesztője és Lantos István, a magazin munkatársa értékelte.
Tóth Krisztina elmondta, nagy öröm volt számára végigolvasni a pályaműveket: „Azok a mesék tetszettek, amelyek teljesen elrugaszkodtak a sablonoktól. A történet alapötlete – a százlábúak csizmácskái a metróban – a kislányomtól származott. A pályázók meséiben szereplő némelyik fordulat olvastán irigykedtem, hogy nem nekem jutott az eszembe.”
Két kategóriában hirdettek különdíjasokat és nyerteseket. A 7–11 éves korosztályban az első helyezett Bagi Dániel (Virányosi iskola, felkészítő tanára: Tóth Barbara) lett Alagútmese című munkájával. A második helyen Windhoffer Boglárka (Jókai, felkészítő tanára: Módra Tünde) végzett, míg a harmadikon Mezőfalvi Ádám (TE gyakorlóiskolája, felkészítő tanára: Király Mónika). A különdíjasok: Bowing Benjamin, Csernok Tünde, Peszlen Dóra, Szántó Anna (mind Virányosi iskola), Fülöp Lili (Zugligeti) és Száva Sára (Jókai).
A 12–14 éves korosztály első helyezettje Huszár Ákos (Virányosi, felkészítő tanára: Tóth Barbara) a Százlábú kalandorok című meséjével. A második Gaál-Kovács Aisa (Arany, felkészítő tanára: Koudela Judit), a harmadik Kézdy Judit Eszter (Városmajori). Különdíjas lett Bokorovics Bertalan és Musitz Bendegúz (Virányosi), valamint Pesze Jázmin, Pesze Alexandra és Végh Emese (Arany).
A fődíjasok egy 53 darabos rajzkészletet kaptak ajándékba, emellett a fiatalabbak egy Csodaceruza-magazincsomagot, az idősebbek pedig a Szitakötő irodalmi magazin éves előfizetését. Az ünnepséget a Handa-Banda duó megzenésített gyerekvers-összeállítása zárta.

(Balajthy)