Levendulaillat_osszel_is

Levendulaillat ősszel is

A levendula egyike legkedveltebb növényeinknek, ehhez képest csak az utóbbi évtizedekben terjedt el a hegyvidéki kertekben. A kertészeti árudákban több faj és változat közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. A közönséges levendula mellett a kínálat részét képezik az angol és a francia, a törpe levendula, valamint olyan változatok is, amik színükben, árnyalatukban térnek el az alapfajtól.
A kertbe ültetett levendula nem tartozik a gondos ápolást igénylő növények közé; akár a köves hegyvidéki földekben is szépen fejlődik. Nem igényli az öntözést, sőt az automata öntözőrendszerek személytelen gondoskodása inkább árt neki, mint használ.
A közvetlen napfényt kedveli, s bár félárnyékban is megél, ott nem teljesedik ki igazán. Jól viseli a hideget. Illóolajtartalma miatt kártevők, kórokozók ritkán támadják meg.
Nevelésének talán legfontosabb mozzanata a metszés. A friss hajtások néhány év alatt elfásodnak, olyankor a növény elkezd oldalra terjedni, elveszíti csinos, félgömb alakját, ezért érdemes évente metszeni. Ezt a virágzást követően, de legkésőbb ősszel, a téli nyugalmi időszak beköszönte előtt kell elvégezni.
A tankönyvi szabály szerint a friss hajtások kétharmadát kellene eltávolítani, de ha a növényét féltő hobbikertész csak a felét vágja vissza, akkor sem árt neki. A rendszeres metszés hatására a következő évben több friss hajtás fejlődik, ami több virág nyílását eredményezi. Érdemes szem előtt tartani, hogy még egy ügyetlenül elvégzett metszéssel sem ártunk annyit, mintha nem csinálnánk semmit.
Ha sikerül életerős levendulabokrot nevelni, akkor a virágokat számtalan módon használhatjuk. A szárazon is illatos csokrok már nagymamáink szekrényeiben is a molyok távol tartására szolgáltak. A kísérletező kedvű háziasszonyok a levendulás ételköltemények között válogathatnak, sőt akár levendulamézet is használhatnak. A levendula olaja a szépségápolás egyik ismert és elismert hatóanyaga.
Itt az ősz, ideje a levendulaültetésnek is. Aki most ásót ragad, a jövő nyár elején már gyönyörködhet az első virágokban!

(Barta)