Tisztelges_az_idosek_elott

Tisztelgés az idősek előtt

Csaknem 1300 hegyvidéki nyugdíjas vett részt azon az ünnepségen, amit az idősek világnapja alkalmából rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat. Korábban a MOM Kulturális Központ adott otthont az eseménynek, ezúttal azonban a sok érdeklődő miatt a MOM Sportban köszöntötték az időseket.

Huszonöt éve annak, hogy az ENSZ az idősek világnapjává nyilvánította október 1-jét. Azóta világszerte minden évben ekkor emlékeznek meg azokról, akik élettapasztalataikat, bölcsességüket átadják a fiatalabb nemzedékeknek, és végtelen türelemmel, szeretetettel támogatják az utánuk jövőket.
„Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, akár utcaseprők, akár miniszterek” – írja Kosztolányi Dezső az Intés az öregebbek tiszteletére című versében, amiben arról szól, miért kell megbecsülnünk az időseket, és miért fontos, hogy ez az év minden napján így legyen. A Hegyvidéki Önkormányzat az idén is mindent elkövetett azért, hogy emlékezetes módon köszöntse a kerület nyugdíjas polgárait.
A nagy érdeklődésre való tekintettel ezúttal a MOM Sportban kapott helyet a rendezvény, amelyen közel 1300-an vettek részt. Pokorni Zoltán szerint az imponálóan nagy létszám egyebek közt annak köszönhető, hogy a fővárosban a Hegyvidéken a legmagasabb az átlagéletkor.
„Nem tudjuk, mi ennek a pontos oka, valószínűleg hozzájárul a jó levegő, de még inkább az, hogy a hegyvidékiek odafigyelnek az életmódjukra, egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak. Reméljük, ez a hozzáállás hamarosan az egész országban általános lesz” – mondta a polgármester, aki úgy gondolja, a XII. kerületben az önkormányzatnak még jobban oda kell figyelnie a nyugdíjasok segítésére, még magasabb színvonalú egészségügyi ellátásokat biztosítva számukra.
Az előző évekhez hasonlóan a Prima Primissima díjas Mága Zoltán és zenekara ellenszolgáltatás nélkül vállalta a közönség szórakoztatását, míg a mindenkinek járó ajándékcsomagot a CBA biztosította. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester külön köszöntötte a kerület száz évnél idősebb polgárait, akiket ezúttal a 100 éves Somlyódi Ferencné, a 101. születésnapját az idén ünneplő Villányi Ferenc és a 103. életévét hamarosan betöltő dr. Bartha István képviselt. Az ünnepeltek nevében dr. Bartha István üdvözölte a jelenlévőket, és reményét fejezte ki, hogy egy év múlva mindnyájan ismét találkozhatnak.

sm.