Biztonsagos_csomopont_a_Kutvolgyben

Biztonságos csomópont a Kútvölgyben

Teljesen átalakult a Kútvölgyi út–Kútvölgyi lejtő–Alsó Svábhegyi út csomópontja. A kereszteződésben immár körforgalom segíti a biztonságos közlekedést, a szakemberek parkolásgátló oszlopokat helyeztek ki, növényeket ültettek, gyalogátkelőket létesítettek, valamint felújították a közeli buszmegállókat. Mint a hivatalos átadáson elhangzott, a jövőben további jelentős fejlesztésekre készül a Hegyvidéki Önkormányzat a Zugligeti út térségében.

Egyre kevésbé felelt meg a forgalmi igényeknek a Kútvölgyi út–Kútvölgyi lejtő–Alsó Svábhegyi út találkozásánál évtizedekkel ezelőtt kialakított csomópont. Nem lehetett rendesen belátni a kereszteződést, valamint nehézségekbe ütközött a közeli buszmegállók és közintézmények gyalogos elérése.
Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, hogy a közlekedésbiztonság javítása érdekében – a Stromfeld Aurél úthoz hasonlóan – körforgalmat építtet a kereszteződésben: zebrákat alakít ki, felújítja a megállókat, valamint korlátok kihelyezésével megszünteti a szabálytalan parkolást. A körforgalom hivatalos átadásán Pokorni Zoltán polgármester elmondta, az önkormányzat mindezt a kommunálisadó-bevételekből valósította meg.
„Amikor bevezettük a kommunális adót, a képviselő-testület úgy döntött, az abból származó bevételt kizárólag útfejlesztésre, járdák, lépcsők és közutak felújítására, karbantartására fordítja” – emlékeztetett a polgármester, aki elmondta, hogy az idén is számos fejlesztés valósult meg ennek köszönhetően. Ilyen a Pihenő út és a Nárcisz utca, valamint a Mátyás király út részleges felújítása, az Alma és a Csaba utcai lépcsők, a Pethényi köz, a Zirzen Janka utca és a Hajnóczy József utca járdáinak rekonstrukciója. A sorba illeszkedik az új körforgalom kialakítása, ami szándékosan a nyári szünet második felében zajlott, amikor kisebb az autóforgalom.
Pokorni Zoltán beszélt a csomópont közepén elültetett növényekről is, amiket a hegyvidéki polgárok választhattak ki a Facebookon meghirdetett szavazáson. A gyepszőnyeg és a kétnyári árvácskák mellett két sorfát, közel kétezer cserjét és ezer évelő növényt is telepítettek a szakemberek, valamint kiépítették az automata öntözőrendszert.
„Kiváló a munkamegosztás a főváros és a Hegyvidéki Önkormányzat között, legutóbb a Mátyás király út felújításán dolgozott együtt a BKK és a kerület” – emelte ki Szűcs Panni, az útszakaszt fenntartó Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs vezetője. Mint mondta, a körforgalmak kialakításával jelentősen javítható a közlekedésbiztonság, ezért is támogat a BKK minden ilyen beruházást.
Váczi János hegyvidéki alpolgármester a körforgalom előnyeit sorolva arról szólt, hogy az átépítésnek köszönhetően autóval és gyalogosan is biztonságosabban érhetők el a közeli kórházak, az óvoda és az idősek otthona. A környéket érintő további beruházásokra kitérve elmondta, hogy a kormány segítségével megújul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampusza, ahol egy modern tudásközpont jön létre. Két éven belül megtörténhet a Szent Család park játszóterének felújítása is. Az önkormányzat megszüntetné a Zugligeti és a Kuruclesi út kereszteződésében rendszeresen kialakuló torlódásokat, amit a balra kanyarodó autók okoznak. Szintén a Zugligeti úton, a Szarvas Gábor úti leágazás és a Libegő alsó állomása között parkolósáv létesül, ami tehermentesítheti a Normafa környéki utakat és parkolókat.
Az alpolgármester említést tett a zugligeti, egykori lóvasút-végállomásról is, amely műemléki felújítást kap. Elkezdődik a Fácános rehabilitációja is, ennek keretében egyelőre két épület újul meg. Folytatódik a térfigyelő kamerarendszer bővítése, az év végéig újabb kamerák kerülnek ki a környék közterületeire. A tapasztalatok rendkívül kedvezők, a bekamerázott utcákon, tereken mindenhol csökken a bűncselekmények és a szabálysértések száma. Jól halad a Hegyvidéki Gyorsnet program is, az alpolgármester tájékoztatása szerint a szupergyors internet rövidesen a Virányosban és a Zugligetben élőkhöz is eljut.

-os