Bolcsodei_kerekpartartok

Bölcsődei kerékpártartók

Új kerékpártámaszok fogadták az érkezőket a Zugligeti Bölcsőde udvarán szeptember 22-én, az Autómentes Nap reggelén. Miközben egy apuka leparkolta biciklijét, kisfia a gyermekülésből figyelte, hogy az ősz első napján a tartókhoz hasonlóan a mellettük lévő fák is vidám, színes horgolt „sálakat” kapnak.
Kissné Farkas Éva bölcsődevezető örömmel mondta a tárolókról: „Hasznos lesz a szülők számára, akik kerékpárral hozzák gyermekeiket a bölcsődébe és az óvodába.” A tarka díszítések a Vad horgolók klubtagjainak és Menyhárt Évának, a Kulturális Szalon vezetőjének gondos keze munkáját dicsérik.
„Az Európai Mobilitási Hét keretében indítottuk ezt a programot, a Zugligeti Bölcsőde az elsők között van, ahol felszereltük a támaszokat. Célunk, hogy a következő hónapokban minden olyan intézményben, amelyik kerékpárral megközelíthető, megteremtsük a biztonságos tárolás feltételeit – szólt a részletekről Kovács Lajos alpolgármester, majd az önkormányzat környezetvédelmet célzó törekvéseiről is beszélt. – Előnyben részesítjük az elektromos járművek, a tömegközlekedés használatát, a kerékpáros és a gyalogos közlekedést. Szeretnénk terjeszteni a környezetbarát gondolkodást.”
Kérdésünkre, hogy még milyen lépéseket tesznek ennek érdekében, elmondta: a Hegyvidéki Önkormányzat szándéka, hogy csatlakozik a Polgármesterek Éghajlat- és Energiügyi Szövetségéhez. „Ennek tagjaként vállalnánk, hogy 2030-ig a Hegyvidék negyven százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását – folytatta Kovács Lajos. – Az önkormányzat 2017 februárjában dönt majd új környezetvédelmi programjáról, az ezt követő évek konkrét lépése lehet az intézmények energiafelhasználásának csökkentése és a megújuló energiahasznosítás támogatása az építési szabályozás módosításával. Nagy kihívás a gépjármű-közlekedés csökkentése a Hegyvidék sajátos tömegközlekedési és domborzati viszonyai közepette – igyekszünk majd a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve kidolgozni alternatívákat.”

B. Anna