Cziffra_Gyorgy_Fesztival_masodszor

Cziffra György Fesztivál másodszor

Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21–26-ig kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel immár két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Fellép majd többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.
Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész álmodta meg a Cziffra György Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy méltóképpen megőrizze és ápolja a világhírű magyar zongoraművész magas színvonalú életművét és hagyatékát, valamint folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, ami Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.
Pokorni Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a Hegyvidék neve összekapcsolódik az eseménnyel. „Örülök neki, hogy innen indult a Cziffra György Fesztivál. Ha részben a Zeneakadémiára is költözik át, büszkék vagyunk rá” – mondta a második Cziffra György Fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón. Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hosszú távú támogatásáról biztosította a szervezőket, különösen fontosnak nevezve a tehetséggondozást.
Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora videoüzenetben üdvözölte a sajtótájékoztató résztvevőit: „Cziffra György nyolcéves korában Dohnányi Ernő ajánlására került be a Zeneakadémia különleges tehetségeinek osztályába. Később a sors és saját tudása olyan zongoraművészek közé emelte, mint Richter, vagy Horowitz. Az együttműködés a Cziffra György Fesztivál és a Zeneakadémia között autentikus kapcsolat, amely szellemiségünk része.”
Balázs János a jövő februári programsorozat új elemeit sorolta: „A Cziffra György emlékére rendezett országos zongoraverseny módot ad majd sok új tehetség felfedezésére. A Cziffra György-ösztöndíjat harminckét évesnél nem idősebb, magas művészi színvonalat képviselő ifjú művészek kaphatják, a Cziffra György-díjjal pedig világhírű művészeket és az eddig háttérben lévő, értük dolgozó kulturális menedzsereket tüntetjük ki. Megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, koncertmestere a Junior Prima díjas hegedűművész, Kállai Ernő lesz. A külföldi művészek fellépése is fontos része a hosszú távon sikeres működésnek.”
Besszer Szilvia fesztiválrendező a fiatal tehetségek számára nagy jelentőségű mesterkurzusokról beszélt, amelyekkel a 2017-es esemény kezdődik majd. Ezeket, a legutóbbi rendezvényhez hasonlóan, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Balázs János és Vásáry Tamás tartja. Mindegyikük személyesen kötődött Cziffrához, így hitelesen tudják átadni azt a zenei, szellemi hagyatékot, amit a művész képviselt.
„Senki sem halhatatlan, amíg nem neveztek el róla ételt” – idézték a sajtótájékoztatón Igor Sztravinszkijt. A fesztivál gasztronómiai élményéhez járul hozzá a Szamos Marcipán rumos ízesítésű Cziffra trüffeljével és a Takler Pincészet a „Hommage à Cziffra” névre keresztelt borával.
Végezetül, Balázs János és Lajkó Félix improvizációit meghallgatva, a sajtótájékoztató résztvevői fergeteges zenei ízelítőt kaptak a várható programból. További részletek: www.cziffrafesztival.hu.

(Balajthy)