Egy_nap_az_egeszsegert1

Egy nap az egészségért

Több százan kaphattak komplex képet testük állapotáról a Hegyvidéki Ősz programsorozat részeként megrendezett egészségnapon. A MOM Kulturális Központban a felnőttek és a gyerekek is sokféle vizsgálaton, szűrésen vehettek részt.

„Ilyen sok szűrésre van lehetőség?” – kérdezte meglepetten egy idős úr a MOM Kulturális Központ recepciójánál, amikor kezébe vette a Hegyvidéki Ősz programsorozat részeként megrendezett egészségnap térképét. Nem ő volt az egyetlen, aki rácsodálkozott a két teljes emeletet elfoglaló prevenciós állomások nagy számára.
„Úgy érzem magam, mintha privát klinikára nyertem volna bérletet. Tudja, nekünk, vén motorosoknak, az idő a legnagyobb kincs. Az embernek egy bizonyos kor felett már nincs türelme és energiája arra, hogy mindenféle kivizsgálásokra járjon. Itt nincs kórházi hangulat, sem hosszú várakozás, amikor csak azon jár az eszem, hogy vajon mi lesz, ha rossz hírt közölnek… Gratulálok az önkormányzatnak, amiért foglalkozik a kerületben élők egészségével!” – fejezte ki köszönetét Imrédyné Horváth Júlia, aki azt is elmondta, megnyugvás számára, hogy egy délután alatt teljes képet kaphat teste állapotáról.
A felnőttszűrések mellett a gyerekeket is megannyi egészségügyi program várta. A büfében találkoztunk Ricsivel, aki éppen frissen sült pogácsát majszolt.

– Te is részt vettél a szűréseken? – kérdeztem a nagycsoportos fiút.

– Igen, anyu bevitt a fogászatra, aztán a szemészetre, és minden rendben van. Kicsit féltem előtte, mert egyszer árpám volt, és felvágták a szememet. De most már nagyon mennék a Gesztenyésbe!Egy_nap_az_egeszsegert2A több tucat állomás között nem egy olyan is akadt, amelyik sokakat érintő, ám kevesek által ismert betegségre derített fényt. A Helicobacterszűrés során például egy csepp vérből néhány perc alatt kiderül, megtalálható-e testünkben az igen komoly veszélyekkel járó kórokozó.
„Népegészségügyi felmérések szerint az ötven éven felüliek hatvan százaléka érintett. A fertőzés útján terjedő baktérium sok esetben teljesen észrevétlen, de vannak olyanok, akiknél gyomorfájással jelentkezik, vagy a gyomorrontáshoz hasonló tünetekkel. Fontos figyelmet fordítani a Helicobacter kivizsgálására, hiszen a gyomorrák kialakulásában is szerepe lehet” – hívta fel a figyelmet dr. Szilvás Ágnes, a Szent János Kórház gasztrorenteorológiai osztályának főorvosa. Az egészségnapon többeknél is kimutatták a fertőzést. „Nem kell megijedni, hiszen antibiotikummal kezelhető” – tette hozzá a szakember.
Szintén sokan igénybe vették a vércukor- és koleszterinszint-mérést. Több rossz eredmény is született. „Sajnos kirívóan magas koleszterinértékeket is mértünk, így többeknek javasoltuk, hogy keressék fel háziorvosukat – mondta Trembeczkiné Árkosy Tímea, az Otthoni Szakápolási Szolgálat munkatársa. – Az emberek jól tájékozottak, nem nagyon kellett elmagyarázni, milyen kockázatokkal jár a nem megfelelő koleszterinszint, ami életkortól függetlenül bárkit érinthet.”
Gallai Dolores, az önkormányzat egészségügyi referense az egészségnap jelentőségéről beszélt lapunknak: „Tizenkilencedik alkalommal rendeztük meg ezt a programsorozatot. Nagyon büszke vagyok arra, hogy évről évre egyre többen sajátítják el az egészségtudatos gondolkodást, értik meg a prevenció fontosságát. Egy-egy ilyen napon átlagosan kétezer szűrést végzünk – családosok és szépkorúak is kedvükre válogathatnak a több mint harmincféle egészségügyi vizsgálat között.”

Boussebaa Mimi