Egyiranyuva_valhat_a_Somorjai_utca

Egyirányúvá válhat a Somorjai utca

A forgalmi csúcsidőszakokban meglehetősen nehéz autóval közlekedni a BAH-csomóponthoz közeli Somorjai utcában, a szűk útpályán ugyanis a szembejövők nehezen férnek el egymás mellett. A tapasztalatok szerint hétköznap reggelente a legrosszabb a helyzet, amikor a környékbeli főútvonalakon kialakult dugók miatt erre próbálnak menekülő utat találni az autósok. A rendszeressé váló torlódásokat, közlekedési konfliktusokat egyre nehezebben viselik az érintett lakók, ezért többen is kérték a körzet önkormányzati képviselőjét, Kovács Lajos alpolgármestert, tegyen lépéseket az utca egyirányúvá alakítása érdekében.
„Jó néhány lakóval személyesen, több alkalommal is tárgyaltam, majd június végén szélesebb körben, a MOM Kulturális Központban megtartott lakossági fórumon vitattuk meg a Somorjai utca egyirányúvá tételének ügyét. Ennek során az önkormányzat városfejlesztési irodájának munkatársai válaszoltak a felmerülő szakmai kérdésekre. A fórumot követően a lakók online szavazáson, valamint a polgármesteri hivatalhoz eljuttatott szavazólapokon nyilváníthatták ki véleményüket arról, egyetértenek-e utcájuk egyirányúvá alakításával, és ha igen, akkor melyik irányt tartják előnyösebbnek” – beszélt az egyeztetési folyamat részleteiről az alpolgármester.
A szavazók 67%-a azt támogatta, hogy a Somorjai utcát a Hegyalja út felől a Fürj utca felé tegyék egyirányúvá, míg 26% voksolt az ellenkező irányra. Mindössze 8% nyilatkozta azt, hogy maradjon kétirányú az utca forgalma.
„A szavazatok alapján arra kérjük a fővárosi közútkezelőt, engedélyezze a Somorjai utca egyirányúvá alakítását a többség által kért irányban. A főváros engedélyével várhatóan a jövő évben tudjuk elvégezni a szükséges munkákat” – folytatta Kovács Lajos. Mint mondta, a forgalomtechnikai beavatkozással remélhetőleg kevesebb lesz a torlódás, továbbá a parkolás és a gyalogosközlekedés feltételei is javulnak az utcában.

d.