Az_elet_szeretet_add_at_magad1

„Az élet szeretet – add át magad!”

Az ENSZ közgyűlése magyar kezdeményezésre 2012-ben a jótékonyság világnapjává nyilvánította szeptember 5-ét, Teréz anya halálának időpontját. A pápa az idén szentté avatta Teréz anyát, aminek alkalmából a róla elnevezett XII. kerületi téren koszorúzási ünnepséget rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat.
A vendégek soraiban köszönthettük Arian Spassét, az Albán Köztársaság nagykövetét, Igor Esmerovot, a Macedón Köztársaság nagykövetét, Lulieta Nusi koszovói nagykövetet, Monsignore Germano Penemotét, az Apostoli Nunciatúra tanácsosát, valamint Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét és Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármestert.
„Négy évvel ezelőtt a volt albán nagykövet, Mira Hoxha ötletére és kezdeményezésére neveztük el ezt a kis teret Teréz anyáról, két éve pedig felavattuk itt Mihály Gábor Teréz anyáról készült szobrát – idézte fel köszöntőjében a közelmúlt eseményeit Fonti Krisztina. – A szobor előtt mindig van virág, messziről jött tisztelők és környékbeliek egyaránt szeretettel emlékeznek Teréz anyára. Én is nagy tisztelője vagyok, mindig csodáltam ennek a kis, törékeny asszonynak a végtelen erejét és lelki nagyságát.”Az_elet_szeretet_add_at_magad2Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy napjaink politikai vitái közepette Ferenc pápa Teréz anya szentté avatásával világos és kézzelfogható üzenetet küldött minden kereszténynek, minden európai embernek. „Mindnyájunk lelkében ott van mindkét erő: a félelem az idegentől, a mástól, a tőlünk különbözőtől, és ott van bennünk a részvét, a segítő szándék az elesett, a szegény, a kiszolgáltatott, a menekülő iránt. Teréz anya életének példája a részvétre, a segítésre, a kinyújtott kézre hív fel bennünket. Szentté avatása üzenet számunkra is, amin el kell gondolkodnunk. Tegyünk így valamennyien!” – zárta szavait a polgármester.
A megemlékezésen Metykó Viktória Júlia Johann Sebastian Bach Sarabande-ját és Telemann d-moll szólófantáziájának 1. tételét játszotta el. Ezután Anton Stamitz Caprice című fuvolaművének aláfestése mellett meghallgathattuk Teréz anya Az élet himnusza című költeményét: „Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!/Az élet szép – csodáld meg!/Az élet boldogság – ízleld!/Az élet álom – tedd valósággá!/Az élet kihívás – fogadd el!/Az élet kötelesség – teljesítsd!/Az élet játék – játszd!/Az élet vagyon – használd fel!/Az élet szeretet – add át magad!/Az élet titok – fejtsd meg!/Az élet ígéret – teljesítsd!/Az élet szomorúság – győzd le!/Az élet dal – énekeld!/Az élet küzdelem – harcold meg!/Az élet kaland – vállald!/Az élet jutalom – érdemeld ki!/Az élet élet – éljed!”

Balajthy Anna