Fainjektálással védik a vadgesztenyefákat

Az idén először fainjektálásos módszerrel gondoskodtak a vadgesztenyefák aknázómoly elleni védelméről több önkormányzati intézmény kertjében. Az új eljárás sok szempontból kedvezőbb a permetezéshez képest, egyfelől azért, mert a nehezen hozzáférhető helyeken, épületek mellett is könnyen és biztonságosan alkalmazható, másrészt a fa azon részein is védelmet biztosít, amelyeket nem lehet elérni permetezőgéppel.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly az 1990-es közepén jelent meg Magyarországon, azóta az egész ország területén elterjedt, és súlyos károkat okoz a fehér virágú vadgesztenyéken. A veszélyeztetett fák védelmére csaknem két évtizede kiemelt figyelmet fordít a Hegyvidéki Önkormányzat, ezért a közterületeken és az intézmények területén, továbbá pályázat útján a lakók kertjeiben minden esztendőben sok száz fa permetezését végezteti el.
A Krisztinavárosi Bölcsődében, a KIMBI, a Mackós és a Városmajori Óvodában, az Arany János, a Fekete István és a Tamási Áron iskolában, a Városmajori Gimnáziumban, valamint a Normafa úti gondozási központban az idén először injektálásos módszerrel gondoskodtak 55 vadgesztenyefa védelméről. A korszerű módszert elsősorban azért választották, mert ezzel célzottan, nem pedig a levegőből juttatható el a növényvédő szer a fákba, így bármilyen időjárási körülmények között, akár az intézmény nyitvatartási ideje alatt is elvégezhető a munka – mondta el lapunknak Kovács Lajos alpolgármester. A speciális növényvédelmi eljárást egyelőre teszteli az önkormányzat, ám az eddigi kedvező tapasztalatok alapján elképzelhető, hogy – a pénzügyi lehetőségeitől függően – a jövőben más helyszíneken is alkalmazza majd.
Az eljárás több szempontból is előnyösebb a permetezésnél – emelte ki a fainjektálással megbízott cég munkatársa, Rékai Zoltán okleveles növényorvos. Egyrészt a hatékonysága miatt, hiszen az injektált növényvédő szer közvetlenül a fa nedvkeringésébe kerül, így a növény teljes felületén hat – nemcsak az alsó, hanem a magasabban fekvő részeken is, amelyeket permetezőgéppel nehezen, vagy egyáltalán nem lehet elérni. A másik fő előny, hogy a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni szer csak a fába jut el, nem érintkezik a környezetével. Ráadásul a környéken élőknek nem kell elviselniük a gépi, gyakran éjszaka végzett permetezéssel együtt járó zajt.
Bár egy alkalomra vetítve a permetezéshez képest az injektálás költsége jóval magasabb, ez utóbbi mellett gazdaságossági érvek is szólnak. A növényorvos szerint ugyanis a megfelelő időben elvégzett injektálás – amennyiben más problémák miatt nem kell beavatkozni – két évre védelmet biztosít a vadgesztenyefának, míg a permetezést a két vegetációs ciklus alatt hat alkalommal javasolt elvégezni.
Rékai Zoltán elmondta, hogy cégük évek óta sikerrel alkalmazza a fainjektálást. Ezzel a módszerrel XII. kerületi társasházaknál, a Bíró utcai Óvoda és Bölcsődében, valamint a Szent János Kórház területén is dolgoztak már korábban. Országszerte végzett munkáik közül pedig kiemelkedő jelentőségű Magyar Tudományos Akadémia által fenntartott vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert növényeinek védelme.

z.