Fejlesztesek_a_Fekete_Istvan_iskolaban1

Fejlesztések a Fekete István iskolában

Mintegy 40 millió forintot fordított a Fekete István iskola felújítására a Hegyvidéki Önkormányzat. Az elsősorban az energiahatékonyságot célzó beruházás részeként megújult a fűtési rendszer, új szigetelést kapott a lapos tető, valamint több helyiséget kifestettek.

Jelentős összeget, mintegy 300 millió forintot költött az oktatási intézmények felújítására és modernizálására a Hegyvidéki Önkormányzat a nyáron. A munkálatok elvégzéséhez a helyi polgárok adóbefizetései is hozzájárultak, ennek köszönhető, hogy kisebb-nagyobb mértékben valamennyi iskola megújulhatott – beszélt a legutóbbi fejlesztésekről Pokorni Zoltán polgármester a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában megtartott bejáráson.
A speciális nevelési igényű gyerekeket fogadó szakiskolában az elavult és gazdaságtalan készülékek helyére három kondenzációs kazánt, valamint két nagyméretű, a használati meleg vizet szolgáltató villanybojlert szereltek fel. Hétszázötven négyzetméter PVC-lemez felhasználásával elkészült a lapos tetők vízszigetelése, amivel sikerült megszüntetni a korábban gyakorta előforduló beázásokat.
Az épületbelső sem maradt ki a felújításból, kifestettek három földszinti tantermet, az étkezőt, az oda vezető folyosót és a tornatermet, valamint eltüntették az év közben megjelenő repedéseket és vakolathibákat. Az épület kismértékű mozgásáért az agyagos föld tehető felelőssé, az ugyanis esős időben megduzzad, a szárazságok idején pedig összezsugorodik – a ciklikus térfogatváltozás azonban szerencsére nem okoz statikai problémát.
A kerületi energetikai pályázat segítségével később megvalósulhat az elöregedett nyílászárók cseréje, a homlokzat hőszigetelése és a napelemek telepítése, amivel tovább csökkenthető az épület energiafelhasználása. A homlokzati felújítással az iskola megjelenése is sokkal barátságosabb lesz – tette hozzá a polgármester.Fejlesztesek_a_Fekete_Istvan_iskolaban2Juhászné Gáll Éva igazgatóhelyettes elmondta, hogy a tanórákat és a fejlesztő foglalkozásokat különböző méretű iskolai helyiségekben tartják, s ezek egyenletes temperálása korábban nem volt lehetséges. A speciális nevelésű igényű gyerekek esetében különösen fontos a meleg víz állandó hőfokú biztosítása, amit az új bojlerek kiválóan megoldanak.
A hozzájuk hasonló intézmények sokszor nem kapnak megfelelő figyelmet – hangsúlyozta a pedagógus –, a Hegyvidéken azonban az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a Fekete István iskola magas színvonalon működhessen.

M.