Fogadjon_orokbe_egy_padot_a_Normafan1

Fogadjon örökbe egy padot a Normafán!

Elkészült a futópálya a Libegő felső végállomása és a buszforduló között, megszépült a Béka-tó, és ismét láthatóvá váltak a Tündér-hegyi kőfejtő sziklái. Egyebek mellett ezeket a fejlesztéseket végezte el a nyár folyamán a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény. A jövőben lehetőség nyílik arra, hogy bárki örökbe fogadjon egy padot a Normafán, amivel hozzájárulhat a terület további szépítéséhez.

Egy hegyvidéki család azzal a kéréssel fordult a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézményhez, hogy a szülők ötvenéves házassági évfordulója alkalmából szeretne egy kis táblát elhelyezni kedvenc sétahelyük mellett, a Normafa egyik padján. Viszonzásképpen szívesen támogatnák a Normafa rehabilitációját.
A Hegyvidéki Önkormányzat és az üzemeltető is jónak tartotta az ötletet, így felkerülhetett a padra a plakett, a család pedig vállalta, hogy fizeti az utcabútor fenntartásának tízéves költségét – mesélte Mikó Gergely, a Normafa Park igazgatója. Szerinte a kezdeményezés tovább erősítheti a Hegyvidéken élők közösségét és az összetartozás érzését, ezért a jövőben további padok örökbefogadására is lehetőség nyílik.
A Normafán végrehajtott nyári fejlesztések közül a legfontosabb az Erzsébet-kilátó és a buszforduló közötti szakaszon kiépített, augusztus közepén elkészült futópálya. Ez kizárólag futás számára alkalmas, biciklivel, görkorcsolyával, gördeszkával tilos a használata, és nordic walking-botokkal sem szabad rámenni, hiszen az károsítja a puha gumiborítást. A gyaloglóknak, kutyasétáltatóknak az erdei utakat javasolják, míg a kerékpározók, görkorcsolyázók, sírollerezők rendelkezésére a futóúttal egy időben átadott, újraaszfaltozott Jánoshegyi út áll.
A beruházás nem zárult le teljesen, nemrégiben megkezdődött a növénytelepítés a futópálya és az aszfaltút közötti zöld sávon, és várhatóan ősszel a közvilágítás is elkészül. Ennek különlegessége, hogy intenzitása a használathoz igazodik, ezzel is csökkentve a fényszennyezést.
A Libegő felső végállomásánál kialakított játszótéren a helyére került az új konténeres mosdó. A víz és a csatorna bekötése megtörtént, már csak az elektromos szolgáltatás beindítására kell várni.Fogadjon_orokbe_egy_padot_a_Normafan2Mikó Gergely elmondta, hogy a nyári, özönvízszerű esőzések hatására a sétányokon mély barázdák, árkok képződtek, amiket jelentős mennyiségű murvával lehetett helyreállítani. Megszépült a kirándulók körében kevésbé ismert Béka-tó környezete – ez a Normafa térségének egyetlen természetes tava –, a munkatársak felújították a lépcsőket és a korlátokat, kicserélték a tűzrakók körüli ülőkéket, és ősszel újabb padokat helyeznek ki. A tó a Libegő felső végállomása és a gyermekvasút János-hegy megállója közötti turistaútról érhető el.
Érdekes célpontja lehet egy kirándulásnak a Tündér-hegyi kőfejtő is, ami korábban geológiai bemutatóhelyként működött, azonban az elburjánzó növényzet miatt az utóbbi időben egyre nehezebb volt megközelíteni. Ezért a nyáron szakemberek eltávolították a tájidegen, invazív özönnövényeket, így ismét láthatóvá váltak a látványos színekben pompázó sziklák. Szó van arról is, hogy geológiai információs táblákat tesznek ki a kőfejtő környezetében, valamint mobil mosdót, kerékpárparkolót, piknikasztalokat, tűzrakóhelyet és játszóeszközöket telepítenek.
Az iskolakezdést követően, különösen hétvégenként, várhatóan sokkal többen látogatnak el a Normafához, ezért a többletfeladatok elvégzése érdekében az üzemeltető szeptembertől megnövelte a hétvégére beosztott munkatársak számát. Gondolnak a baleseti helyzetek elhárítására is, a forgalmasabb napokon szakképzett elsősegélynyújtók állnak „szolgálatban”. Munkájukat egy speciális, négykerék-meghajtású, a sérültek szállítására kiválóan alkalmas jármű segíti. A terepjáró tulajdonságait egyéb napokon a nehezebben megközelíthető, meredek részeken elvégzett fenntartási munkák során használják ki.
A Normafával kapcsolatos bejelentéseket a 06/20-499-1111-es ügyeleti telefonszámon vagy a bejelentes@normafa-park.hu e-mail címen fogadják. A tapasztalatok szerint a látogatók igénybe veszik ezt a lehetőséget, sokan jelzik, ha megrongálódott egy játszóeszköz, vagy nem működik egy illemhely.
Mikó Gergely hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ha valaki balesetet szenved vagy lát a Normafa környékén, és segítségre van szüksége, először a hivatásos szolgálatokat értesítse, csak azt követően hívja az ügyeleti telefonszámot. Ennek kezelője rövid időn belül elsősegélynyújtót küld a helyszínre, az intézmény szakemberei pedig a nehéz terepen segítenek a mentőknek a sérült megközelítésében és elszállításában.

MM.