KIMBI-s_tabor_a_lendvaiakkal

KIMBI-s tábor a lendvaiakkal

Hosszú évek óta igen aktívak a Hegyvidék, valamint Szlovénia magyarlakta vidékének központja, Lendva kulturális és oktatási kapcsolatai. Az együttműködést a hegyvidéki KIMBI Óvoda és a muravidéki város kétnyelvű óvodája által szervezett közös programok is erősítik.
A XII. kerületiek először 2010-ben vettek részt egy lendvai képzőművészeti fesztiválon, majd ugyanabban az évben a szlovéniai magyar gyerekek egy csoportja jött versenyezni a Hegyvidéki Óvodás Olimpiára. Az idén szeptemberben a KIMBI-sek szokásos szántódi táborához csatlakoztak a szlovéniai óvodások: az önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Központ támogatásával nyolc lendvai gyermek és három kísérőjük vendégeskedett a Balatonnál.
Gallina Ilona, a KIMBI Óvoda vezetője elmesélte, hogy két kirándulást szerveztek a magyar és a szlovén gyerekeknek: az egyik nap komppal átutaztak Tihanyba, ahol sétát tettek az apátságnál, és megnézték a babamúzeumot, egy másik alkalommal pedig kisvonattal Szántódpusztára látogattak. Ott a Balaton élővilágáról, a hajózás múltjáról és a régi falusi élet mindennapjairól néztek meg kiállításokat.
A kirándulások mellett természetesen a strandolásra is jutott idő, akárcsak a közösségépítő tábori programokra. A magyar–szlovén vegyes csapatokkal megrendezett „olimpia”, a kézműves-foglalkozások, az esti elemlámpás kincskeresés, a tábortűz melletti éneklés és a táncos „pizsamaparti” egyaránt kiválóan összekovácsolta a hegyvidéki és a határon túli magyar gyerekeket.
„Úgy érzem, a tábor minden résztvevője szép emlékkel térhetett haza – mondta Gallina Ilona. – Bízom benne, hogy a közös táborozás nem csak egyszeri alkalom volt, a következő években újból vendégül láthatjuk a lendvai óvodásokat, és mi is ellátogathatunk hozzájuk.”

d.