Kivancsi_ovodasok_kiserletezhetnek

Kíváncsi óvodások kísérletezhetnek

Tehetségfejlesztő természettudományos foglalkozások, elektronikusan igényelhető óvodai parkolási engedély, napi háromszori táplálékallergiás étkezés – egyebek közt ezekkel az újdonságokkal találkozhatnak a hegyvidéki óvodások és szüleik a most induló nevelési évben.

Kíváncsiak Klubja címmel különleges természettudományos foglalkozásokat tartanak a hegyvidéki óvodákban az ősszel. Az önkormányzat megbízásából a Bugyulófalva Szociális Szövetkezet munkatársai azért jönnek el, hogy játékos módon felkeltsék a nagycsoportosok érdeklődését a természettudományos témák és a környezetvédelem ügye iránt – mondta el Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelődési iroda vezetője az óvodavezetők tanévnyitó értekezletén, amelyen Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett.
Egyszerre szolgálja a tehetséges gyerekek fejlesztését, a felzárkóztatást, valamint az óvodapedagógusok továbbképzését – beszélt a Kíváncsiak Klubjáról Kropf Hajnalka, a szociális szövetkezet igazgató-elnöke. Az önkormányzat óvodáiban októberben és novemberben háromféle, az intézmények által kiválasztott foglalkozás zajlik: a Naprendszer működését, a Földön tapasztalható természeti jelenségeket és környezetünk állapotát mutatják be a gyerekeknek (például vízmintákat vesznek vattával és szűrőpapírral, vagy a porszennyezés mértékét vizsgálják meg celluxcsíkok segítségével).
Változatos pedagógiai eszközökkel igyekeznek felkelteni az óvodások figyelmét. A modellezés, kísérletezés mellett a rajzolás, a barkácsolás is része lesz a csoportban végzett fejlesztőmunkának.
Azok a szülők, akik autóval viszik gyermeküket a parkolási övezet határain belül található óvodába, a polgármesteri hivatalban történő személyes ügyintézés mellett már elektronikus úton is igényelhetik a legfeljebb húszperces, kedvezményes parkolásra jogosító hozzájárulást az önkormányzattól – tájékoztatta a megjelenteket Gyurkovics László, az anyakönyvi és ügyfélszolgálati iroda vezetője. Hozzátette, hogy a hozzájárulást abban az esetben lehet elektronikusan kérvényezni, ha az igénylő regisztrálja magát a kerületi e-ügyintézés rendszerében. A regisztrációt a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, kizárólag személyesen lehet kérni, de ha ez már megtörtént korábban (például azért, mert a szülő elektronikusan intézte a gyermek intézményi jelentkezését), természetesen nem kell megismételni.
Az ebéd mellett már reggelit és uzsonnát is kaphatnak azok a gyerekek, akiknek táplálékallergiájuk miatt speciális étrendre van szükségük – mondta Gilicze Zoltán. Az oktatási és közművelődési iroda vezetője megjegyezte, hogy a táplálékallergiás étkezéseket a már bevált módon, a Menzakártya-rendszerben igényelhetik az érintett szülők.

A Hegyvidéki Úszóiskola az idén is lehetőséget biztosít óvodások számára kis csoportos úszásoktatásra 16 és 17 óra között – hangzott el az értekezleten. Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, amennyiben a szülők igénylik, a tanfolyamra jelentkező gyerekeket kisbusszal szállítják az óvodából a Városmajor utcai uszodába.

sz.