Nyar_a_vadasparkban1

Nyár a vadasparkban

Interaktív tanösvény épült a Budakeszi Vadasparkban, amely nem új útvonalon vezeti a látogatókat, hanem az ismert ösvényekhez társít újabb felfedezésre váró ismereteket. A gyerekek a bejárattól kezdve kereshetik meg az állomásokat, amiket a Kalandpálya légi tanösvényéről talán már ismerős Pele Pali mutat be.
A tanösvény, a technológiai lehetőségeket kihasználva, nemcsak olvasnivalót kínál, hanem madárhangokkal is kalandra csábítja a kicsiket, akik kipróbálhatják magukat, versenyre kelhetnek az állatokkal, megérinthetik a kiállított szarvakat, vagy különleges pecséteket gyűjthetnek. Mindezt egy vidám és gördülékeny játék keretében.
Aki ismeri a vadaspark madárbemutatóját, annak nem kell külön bizonygatni, hogy a 35 éves részlegre ráfért egy kis csinosítás. A felújítás alkalmat adott arra is, hogy a látogatókéi mellett a lakók érdekei is érvényesüljenek – lakhatóbb, világosabb, átláthatóbb, biztonságosabb lett a röpde. A korhadt deszkák helyére kerülő új anyagok hatékonyan tartják távol a madarakra legveszélyesebb és a környező erdőkben gyakori kisragadozókat.
Az első őstulkok mindössze egy éve érkeztek a vadasparkba, s a program sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint azok a világosbarna borjak, akik szüleik társaságában élvezik az árnyas kifutó békéjét. Tavaly egy kalandos véletlen segített kiválasztani a két idetelepítendő állatot, aztán az első borjú megszületése után újabb felnőtt példánnyal bővült a gulya. Az idén pedig a két kisborjúval már hatfős lett a család, ami azért is figyelemre méltó, mert az örömteli szaporulat fontos szerepet játszik ennek a kihalt, de a hagyományos szarvasmarhafajták ősi jegyeinek feltárásával járó tenyészprogram eredményeképpen reprodukált fajnak a fenntartásában, megőrzésében. Ezek az állatok mintegy 400 évre eltűntek a földről, és most mégis itt vannak, meg lehet velük ismerkedni.
Minden pénteken éjszakai túrák indulnak a vadasparkban, szeptemberben este 8-kor, októberben egy órával korábban. Részletek a honlapon olvashatók, jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu elektronikus címen lehet.Nyar_a_vadasparkban2

BI