Parlagfüvet irtottak a polgárőrök

A Széll Kálmán tér szomszédságában, a Vérmező út és a villamospálya közötti meredek rézsűn – ott, ahol néhány hónappal ezelőtt egy ideiglenes lépcső miatt megbolygatták a talajt – parlagfüvet irtottak a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület önkéntesei. A munkában részt vett a szervezet elnöke, Woynárovich András is, aki elmondta, hogy miután észlelték a gyomnövényt a fővárosi fenntartású területen, bejelentést tettek, ám hiába vártak, nem történt meg a kaszálás. Ezért úgy döntöttek, szó szerint kézbe veszik az ügyet, saját maguk húzzák ki a földből az allergén növény töveit.
Az Országos Polgárőr Szövetség egy évvel ezelőtt hirdette meg a Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért elnevezésű programot, amihez a hegyvidéki egyesület is csatlakozott. Már több parlagfűvel szennyezett területet is feltérképeztek a fővárosban, s ezekről értesítették a hatóságokat. A Hegyvidéken – tette hozzá Woynárovich András – szerencsére ritkán fordul elő ez a gyomnövény.
A polgárőr-egyesület tagjai a parlagfű-mentesítés mellett ismeretterjesztő munkát is végeznek. Az önkéntes polgárőrök a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiadványait terjesztik: a játékos feladatokkal színesített „Parlagfű kisokost” az alsó tagozatos diákokhoz juttatják el, míg a középiskolásokat és a felnőtteket megszólító tájékoztató anyagokat hegyvidéki rendezvényeken osztják ki az érdeklődőknek.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint augusztus elején országszerte megjelent a pollencsapdákban a parlagfű virágpora, a hónap második hetétől pedig már mindenhol tüneteket okozó koncentrációban volt jelen a levegőben. A parlagfű pollenszórása akár a fagyok beálltáig is eltarthat, de a korábbi évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszakon (augusztus utolsó két hete és szeptember első hete) már túl vagyunk. A pollenallergiások zöme érzékeny a parlagfűre, a könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyerekeket és a fiatalokat.

d.