Szeretetdij_a_kollegaktol_es_a_kozonsegtol1

Szeretetdíj a kollégáktól és a közönségtől

A színészkollégák és a közönség szavazatai alapján az idén Schneider Zoltán, a fővárosi Radnóti Miklós Színház művésze kapta meg a Kaszás Attila-díjat. A kecskeméti Katona József Színházban tartott országos évadnyitó gálán Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, a díj egyik alapítója Kaszás Attila-érdemérmet vehetett át.

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban azzal a céllal alapította Pokorni Zoltán polgármester és a Mozaik Művészegyesület, hogy az egy évvel korábban tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó színész szellemi hagyatékát ápolják, továbbá elismerésben részesítsék azokat a művészeket, akik kimagasló szakmai teljesítményük mellett közösségépítő tevékenységükkel is kiemelkednek társulatukból.
A díj nem egy testület, hanem a színházi szakma és a közönség elismerése – mondta Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester az országos színházi évadnyitón megtartott idei díjátadó ünnepségen, Kecskeméten. A jelölteket első körben a társulatok választják ki saját tagjaik sorából, majd a jelöltek egymásra leadott szavazatai alapján dől el, ki lesz az a három színész, akik közül a nézők választják ki a győztest.Szeretetdij_a_kollegaktol_es_a_kozonsegtol2A közönség az idén a Győri Nemzeti Színház tagjára, Csankó Zoltánra, a fővárosi Radnóti Miklós Színház művészére, Schneider Zoltánra és a Budaörsi Latinovits Színházban játszó Spolarics Andreára adhatta le voksát. Szoros versenyben végül Schneider Zoltán kapta a legtöbb szavazatot, így ő vehette át Fonti Krisztinától és Szűcs Gábortól, a Mozaik Művészegyesület elnökétől a Kaszás Attila-díjat, továbbá az azzal járó 500 ezer forint jutalmat (a Raiffeisen Bank felajánlásával).
Schneider Zoltán már második alkalommal jutott be a szavazás döntőjébe. Mint mondta, biztos volt benne, hogy valamelyik jelölttársa kapja meg az elismerést, s nagyon meglepte, hogy rá szavaztak a legtöbben. Úgy véli, ez egyfajta „szeretetdíj”: azért kapta, mert szeretettel gondoltak rá a kollégái és a közönség.
Most először Kaszás Attila-érdemérmeket is átadtak az ünnepségen. Hóvári János, a díjazás szervezőmunkáját végző Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója bejelentette, hogy érdemérmet adományoztak mindhárom idei közönségjelölt színművésznek, a díj egyik alapítójának, Pokorni Zoltánnak, valamint a díj bemutatása érdekében végzett többéves munkájáért Mészáros Katalin szerkesztő-riporternek.

z.

 

Schneider Zoltán Jászai Mari-díjas színész 1990 és 1994 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, főiskolai hallgatóként a Katona József Színházban foglalkoztatták. 1994-től hét évig az Új Színházban játszott, ahol két előadásban, a Hermelinben és az Éjjeli menedékhelyben is Kaszás Attila partnere lehetett. A Radnóti állandó művésze 2001 óta. Az elmúlt tizenöt év során sok radnótis előadásban láthatta őt a közönség. Ő maga is szívesen emlékszik vissza Spiró György Prah című darabjának főszerepére, a Cseresznyéskert Lopahinjára, vagy akár Lars von Trier A Főfőnök című abszurdjából az izlandiul hadováló Finnur Sigurdson figurájára. Szinte minden este színpadra lép, az elmúlt évadban játszott a többi között a Buborékokban, A párnaemberben, a Vágyvillamosban, a már említett Főfőnökben és az Alföldi Róbert által rendezett Lear királyban, amit júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozón több kategóriában díjazott a szakmai zsűri.