Tobb_diak_az_iskolakban

Több diák az iskolákban

Tovább emelkedett a hegyvidéki iskolákba járó diákok száma. Az igényekhez igazodva több helyen új tantermek kialakításával növelték a férőhelyeket.

A Hegyvidék hét általános iskolájában 3013, három gimnáziumában 1483 diák kezdte meg a tanulmányait szeptemberben az oktatási intézményeket fenntartó KLIK adatai alapján. Ez azt jelenti, hogy az előző tanévhez képest ismét emelkedett a tanulólétszám.
A több gyerek miatt három oktatási intézményben kapacitásbővítésre volt szükség. A Tamási Áron iskolában a tavaly üzembe helyezett és jól vizsgázó konténeres osztálytermek mellé egy újabbat telepítettek, a Németvölgyi Általános Iskolában két, a Zugligeti Általános Iskolában egy új tantermet alakítottak ki.
Ami az elsősöket illeti, tizenhat tanulócsoportba összesen 437 kisdiák iratkozott be az iskolákba. A jelentkezések elbírálása a már megszokott rendben történt: kötelezően felvették az intézmény körzetében élő, iskolaérett és az óvodát befejező gyerekeket. Amennyiben az osztálylétszám nem érte el a huszonhetet, a körzeten kívüli hegyvidéki jelentkezők beiskolázására is lehetőség nyílt. Ebben az esetben előnyt élveztek azok, akiknek testvére már az adott iskolába jár. Több osztályt akkor indíthattak az intézmények, ha a létszám meghaladta a harminckettőt.
Az idén a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium bizonyult a legnépszerűbbnek, itt három osztályban nyolcvanhárman kezdték meg tanulmányaikat az első évfolyamon. Hetvenhatan nyertek felvételt a beiskolázás tekintetében második helyen álló Németvölgyi Általános Iskolába, míg a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola hatvannégy elsőssel kezdte meg a tanévet.
Két első osztály van a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban, a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskolában, valamint a Zugligeti Általános Iskolában, míg egy új osztályt indított a speciális nevelési igényű gyerekeket fogadó Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, továbbá a Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium.
Most már a negyedikesnek sem kell fizetniük a tankönyvekért, igaz, a tanév végén jó állapotban kell visszaszolgáltatniuk azokat az iskolának. Rajtuk kívül valamennyi évfolyamon ingyenesen jutnak a tankönyvekhez a szociálisan rászorulók, valamint a tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban élő, nagykorú és saját jogukon családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók.
Folytatódik a népszerű iskolagyümölcs-program. Az egészséges idénygyümölcsöket továbbra is a Vega-Ház Kft. biztosítja a tankerülethez tartozó iskolákban.

(mm.)