Uj_kepzesi_rendszer_a_Suhari_Dojoban

Új képzési rendszer a Shuhari Dojóban

A már megszokott programok mellett szeptembertől vadonatúj tanfolyamokat is indít a Hegyvidék SE keretében működő Győri úti Shuhari Dojo. A XII. kerületben élők és a nappali tagozatos diákok egyes kurzusok árából kedvezményt kapnak.

Néhány nappal a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokat megelőzően hozott végleges döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról, hogy a következő, tokiói olimpia programjában szerepet kap a karate. A mérkőzések a World Karate Federation szabályrendszere szerint, nemenként három-három súlycsoportban és egy-egy formagyakorlatban zajlanak majd.

Talán kevésbé közismert, hogy a karate Magyarországon és a világ számos más országában a második legelterjedtebb sportág. Televíziós „közvetíthetősége” az elmúlt tíz évben rengeteget fejlődött, így ma már nemcsak élvezhető, hanem érthető is a nézők számára a víváshoz hasonlítható, villámgyors pontozásos küzdelem.
Azzal, hogy bekerült az olimpiai sportágak közé, várhatóan még tovább nő a karate népszerűsége, ezért a Hegyvidék SE kötelékébe tartozó Győri úti Shuhari Dojo új képzési rendszerek bevezetésével várja az érdeklődőket – mondta el lapunknak Kápolnási Márton, a dojo vezetője. A Shuhari Dojóban továbbra is féltve őrzik a karate tradicionális, személyiségfejlesztő értékeit a felnőttek karate- és az aikidocsoportok edzésein. Szemerédi Csaba sensei és Kápolnási Márton felnőttcsoportjaiban mindig meghatározó a jókedv és a csapatépítés.
„Alaposan újragondoltuk, modulokba rendeztük a felnőttek képzését, így szeptembertől hat időpontban indítjuk el hathetes, intenzív önvédelmi csoportjainkat. A tanfolyamokat az első órát követően ismerkedő beszélgetéssel kezdjük, majd a csoport dinamikájának függvényében alakítjuk ki az esetleges kapcsolódó programokat. Fontosnak tartjuk a közösségépítést, amit megkönnyít, hogy az edzések iránt közel azonos létszámban érdeklődnek nők és férfiak” – sorolta a legfontosabb tudnivalókat a dojo vezetője.
A karate alaptechnikái mellett a jelentkezők aikido- és judomesterektől tanulnak önvédelmi elemeket. Ez nagyszerű alapozási lehetőség, mivel az aikido nem tanít támadó technikákat, mozgásrendszere a támadások elhárítására szolgál.
Elsősorban a 16 és 40 év közötti korosztálynak ajánlott a kis csoportos, 12 alkalmat felölelő „intenzív önvédelmi alapok” kurzus, amit a nappali tagozatos diákok és a XII. kerületi lakosok kedvezményes díj megfizetése ellenében látogathatnak. A foglalkozások szeptember 19-től hétfőn és szerdán 19.00–20.20-ig lesznek. A tanfolyam végén a résztvevők elismerő oklevelet kapnak, s újonnan szerzett tudásuk és tapasztalataik birtokában könnyebben dönthetnek arról, hogy melyik harcművészet vagy mester oktatása áll közelebb hozzájuk.
Gyerekcsoportok is indulnak, hétfőn és szerdán a 8–10 évesek számára 16.00 órától, a 11–15 éveseknek 17.30-kor kezdődik az oktatás. Külön kurzus várja az 5–7 éves korosztályt, amely kedden és csütörtökön 15.30–16.30-ig a küzdőjátékcsoportban, játékos formában sajátíthatja el a karate alapjait. A kicsik tanfolyamait Anti Zsuzsi sensei, a nemzeti karateválogatott formagyakorlat-versenyzője vezeti a szintén válogatott Kunos Zsuzsanna segítségével, aki kiváló tanulóként és joghallgatóként is méltó példaképül szolgálhat a gyerekeknek.
A judo- és önvédelmi alapozó edzéseket egy fiatal testnevelő tanár, a vízilabda-válogatott utánpótlás-korosztályánál erőnléti edzőként dolgozó Nizsalóczki Erik sempai tartja. A kedden és csütörtökön 18.00 órakor kezdődő erőpróbát Kápolnási Márton szívből ajánlja minden 8 évnél idősebb iskoláskorúnak.
Újdonság a 7–12 éves gyerekek részére meghirdetett aikido-tanfolyam, ennek foglalkozásait dr. Halász Gabriella mester vezeti, aki friss élményekkel feltöltődve nemrég tért haza Japánból, a küzdősportok hazájából. Természetesen a felnőttek is aikidozhatnak, a hétfő és szerda este 19.00 órakor kezdődő edzések igazi klubhangulatban zajlanak.
A távol-keleti hagyományokat követve folytatódnak a jógatanfolyamok. Szeptembertől a szeniorcsoport mellett délutánonként a 16–49 év közötti korosztálynak tartanak órákat a dojóban.

-ály

További információk a Győri úti Shuhari Dojo tanfolyamairól: www.mesterekklubja.hu.