Újabb prevenciós program kezdődött

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is keringési betegségben halnak meg a legtöbben. A Hegyvidéki Önkormányzat a SZÍVSN Országos Betegegyesülettel és a városmajori szívklinikával közösen prevenciós programot hirdetett.
A példaértékű kezdeményezés keretében 360 hegyvidéki lakost várnak a szervezők a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában szervezett szűrésekre. Céljuk, hogy az állandóan rohanó, sokat dolgozó, gyerekeket nevelő fiatalabb korosztályt is „becsalogassák” a szombati vizsgálatokra és előadásra. Olyan embereket várnak, akik nem járnak évente szűrésekre, és nem állnak kivizsgálás alatt.
Hazánkban a keringési elváltozások népbetegségnek számítanak, a szívelégtelenségben szenvedők száma eléri a 200 ezret. Rajtuk kívül minden negyedik magyar szenved magas vérnyomásban, 300 ezren ritmuszavarral élnek, míg a cukorbetegség a lakosság tíz százalékát érinti.
Bár az emberek egészségi állapotát tekintve a Hegyvidék kifejezetten jó helyzetben van – a XII. kerületiek átlagéletkora az egyik legmagasabb az országban –, a keringési betegségek az itt élőket sem kerülik el. Ezért az idén ősszel ötödször a Hegyvidéki Önkormányzat a hosszabb ideje sikeresen működő szűrőszombatokhoz hasonló, kifejezetten az infarktus megelőzését, a rizikófaktorok, ritmuszavarok felismerését és a betegedukáció fontosságát szolgáló prevenciós programot indított. A kezdeményezés szakmai hátterét a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát vezető Merkely Béla professzor, egyetemi tanár, az intézet szakemberei és a SZÍVSN Országos Betegegyesület biztosítják.
Bernáth-Lukács Zsuzsa Astellas-díjas diplomás ápoló, a SZÍVSN egyesület elnöke a szűrés menetéről elmondta, hogy a vizsgálat regisztrációval, kérdőív kitöltésével, anamnézis-felvétellel indul. Ezt követően ujjbegyből koleszterin- és vércukormérés (a 77 Elektronika Kft. adományaként) történik, majd vérnyomásmérés következik. A szűrés közben Tarnai Irén dietetikus válaszol a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre.
Az EKG-kiértékelés után a szakemberek kialakítják a stabil betegutakat. A központ munkatársai és az egyesület önkéntesei, valamint a megjelent egykori szívbetegek bemutatják a SZÍVSN programot, és meghívják a résztvevőket a következő előadásra, amelyen részletesen értékelik a szűrés eredményeit.
Az ingyenes program menetéről az érdeklődők a 06-20/825-8084-as telefonszámon Gyüge Marianntól kérhetnek tájékoztatást az aktuális szűrést megelőző két hétben. A jelentkezéshez szükséges a tajszám! Információ: www.szivsn.hu, www.facebook.com/szivsn.