Veteranok_vivtak_a_Janos-hegyi_kilatonal1

Veteránok vívtak a János-hegyi kilátónál

Hagyományteremtő szándékkal először rendeztek tőrbajnokságot veteránoknak az Erzsébet-kilátónál. A Csacsi kupa nagyszerűen szolgálta a sportág népszerűsítését, egyúttal bebizonyította, hogy a sportolásról idősebb korban sem kell lemondani.

Szívesen népszerűsíti a rendszeres mozgást és a sportolást a Hegyvidéki Önkormányzat, amely Budapesten elsőként vezette be az általa fenntartott iskolákban az azóta országossá bővülő mindennapos testnevelést. Lehetőségei szerint támogatja a szakszövetségek szabadidős, családi sportprogramjait is. Ilyen rendezvény a Csacsi kupa, a veteránok tőrbajnoksága, aminek az önkormányzat, valamint a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény jóvoltából az idén először a János-hegyi Erzsébet-kilátó előtti tér adott otthont.
„Az első két Csacsi kupát a saját kertemben, szűkebb baráti körben szerveztem meg, az érdeklődés viszont olyan nagy lett, hogy kinőttük a helyet. Így került a verseny a Hegyvidéki Önkormányzat és a Magyar Vívó Szövetség segítségével az Erzsébet-kilátóhoz” – foglalta össze röviden az előzményeket Csák Attila ötletgazda, aki elmondta, hogy a veteránbajnokság egyáltalán nem csacsiság, egyszerűen csak ezen a becenéven ismerik vívóberkekben.
A Magyar Vívó Szövetség felkarolta a rendezvényt, ami időközben igazi családi programmá vált. Miközben a kilátó előtt, gyönyörű természeti környezetben vívtak az egykori kiválóságok, a Libegő felső végállomásánál a kisebbek játékos formában ismerkedhettek a sportág alapjaival.Veteranok_vivtak_a_Janos-hegyi_kilatonal2„Nagyszerű látni, mennyien érdeklődnek a sportág iránt. Sokan most személyesen is megtapasztalhatták, hogy a vívás egy egész életre szól, akár nyolcvanévesen is lehet versenyezni – fogalmazott a veteránok európai ranglistáját jelenleg vezető, többszörös magyar bajnok vívó, hozzátéve, hogy a helyszínnek köszönhetően a Csacsi kupán a nézők egészen közelről követhették nyomon az asszókat, így a vívás legapróbb szépségeit is felfedezhették. – Sokáig gondot jelentett, hogy a közönség nem mindig értette, mi történik pontosan a páston. A riói olimpián már sokkal szórakoztatóbb volt a közvetítés, a mi versenyünkön pedig valóban minden mozdulat jól látható.”
A történelmi hagyományok felelevenítésének és megőrzésének fontosságáról szólt Polgár Pál, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára. Mint mondta, 1936-ig a stadionokban rendezték meg a vívószámokat, az 1940-es években Italo Santelli, a hazai modern vívás megteremtője a Halászbástyán tartott bemutatókat, míg a Balaton-bajnokságon a nyolcvanas évek végéig szabadtéren versenyeztek. „Mindenképpen szeretnénk jövőre is itt lenni, hiszen már az első alkalommal kiderült, hogy van igény a tizenkettedik kerületben a vívóprogramokra!” – tette hozzá.
Közel ötvenen neveztek a versenyre, köztük olyan kiválóságok, mint a párbajtőrben egyéniben és csapatban is világbajnok Pap Jenő. Eljött a kilátóhoz Sákovicsné Dömölky Lídia, aki a tőrcsapat tagjaként olimpiai bajnok lett Tokióban, és ezúttal az érmek átadásában segédkezett. A Hegyvidéken élő, ma is aktív sportoló szerint aki egyszer megtanul vívni, örökké a sportág szerelmese marad. Egy nagy és összetartó család tagja lesz, amelyre egész életében számíthat, a rendszeres mozgásnak és szellemi felkészülésnek hála pedig idősebb korában is aktív maradhat.

-ály

 

A győztesek

Nők. +40: Orosházi Csilla (Budakalász). +50: Gyurkán Judit (BVSC). +60: Buday Györgyné (Vasas). +70: Sebesy Judith (WAT). Férfiak. +40: Gerzanics Márk (Érd). +50: Riesz Gábor (Terézváros). +60: Pap Jenő (OSC). +70: Szentkirályi István (Debrecen).