Angliaban_jartak

Angliában jártak

Már az első osztályosok is csoportbontásban tanulhatnak angolul a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. Negyediktől heti négy órában foglalkoznak a nyelvvel a diákok, akik a felsőbb évfolyamokon németet, franciát, spanyolt, olaszt és latint választhatnak az angol mellé. Emellett nagyon népszerűek a gimnáziumi angol előkészítő osztályok is.
Az aktív nyelvtudás csiszolásához hozzájárulnak a rendszeresen szervezett külföldi kirándulások. Legutóbb a 8–11. évfolyamos tanulók nyolc napra Angliába utaztak.
Útközben először a belgiumi Gentben álltak meg, ahol megkóstolták a helyi finomságokat, másnap Cambridge-ben ismerkedtek a helyi nevezetességekkel, köztük a híres King’s College épületével. A Castlerigg kőkörnél – amit Stonehenge kistestvérének is neveznek – egy pillanatra megidézhették az ősi időket, néhány órával később pedig már a Holehird Gardensben, az angol kertművészet remekei közt barangoltak. Megnézték az egyik legpompásabb főúri lakot, a Castle Howardot, míg Anglia „legszellemesebb” városában, Yorkban az első dolguk a híres csokigyár „lerohanása” volt.
Yorkshire népszerű témaparkjában, a Flamingo Landben különleges állatok serege, a Robin Hood nevét viselő öbölnél hamisítatlan északi-tengeri panoráma várta a fiatalokat, akik a whitbyi apátságban a kirándulás legjobb csoportképeit is elkészítették. A kirándulás méltó zárása volt a híres katedrális megtekintése Canterburyben.
„Rendkívül hasznos volt a kirándulás – foglalta össze röviden az utazás pozitívumait Aszódi Judit, az Arany iskola igazgatóhelyettese. – A diákok valódi kommunikációs helyzetekben tehették próbára angoltudásukat, ráadásul az angol kultúrával, történelemmel is megismerkedhettek.”

M.