Burgonyakisokos_mindenkinek

Burgonyakisokos mindenkinek

Ilyenkor, tavasszal, bizony, csírázásnak indul a krumpli a pincében. Fontos tudni, hogy a burgonyából mindig ki kell vágni a csíra szemét, ez ugyanis mérgező anyagot, szolanint tartalmaz. Már a téli tárolása sem egyszerű, a padláson például könnyen megfagy. Kényes zöldség, ezért tanácsos előbb meleg vízben megmosni és hálóban két-három percre forró vízbe mártani, azaz csírátlanítani, majd teljesen kiszárítva, szétterítve eltenni.
Kevesen tudják, hogy a felhasznált példányokat fajták szerint érdemes megkülönböztetni. Például a rózsakrumpli ízesebb, mint a sárga, mert lisztesebb, a sárgaburgonya viszont kenyérsütéshez és tésztakészítéshez jobb.
Könnyen szétfő a krumpli, ha egészben főzzük, ezért mindig forró, sós vízben kell feltennünk, és önthetünk hozzá néhány csepp ecetet. Fontos, hogy a leveshez, paprikáshoz, főzelékhez hámozottan feltett burgonyát is mindig forrásban lévő vízbe dobjuk. (A nyersen meghámozott krumpli 25%-ot veszít a súlyából, a főtt állapotban hámozott burgonya csak 10%-ot.)
Ha már kicsit fonnyadt, egy teljes napon át vízbe kell áztatni, és csodák csodájára felfrissül. Ha héjában sütjük, meleg vízben kefével sikáljuk meg, ha sütőlemezen sütjük, nagyon finom ízű, ropogós héja lesz. A forró vízből kivett héjas krumplit egy szitán hideg vízzel leöblítjük, így könnyebben meg tudjuk hámozni.
A héjat faluhelyen takarmánynak használták, és üveget, ajtót, tűzhelyet is tisztítottak vele, a hámozva főtt krumpli levét pedig keményítőként hasznosították. A sós vízben főtt krumpli leve kiválóan alkalmas ezüsttárgyak tisztítására.
Ha héjában főzzük a burgonyát, lehetőleg egyforma nagyságú darabokat válogassunk. Ha gombócot készítünk belőle, a krumplis gombócot mindig nedves kézzel formázzuk, így nem ragad a kezünkhöz, és szép gömbölyű lesz!
Nem könnyű dolog a jó burgonyapüré elkészítése. Mindig lisztes krumplit válasszunk hozzá, soha ne vizeset! (Az újkrumpli, például, alkalmatlan a gombóckészítésre.) A főtt burgonyát leszűrve, mindig melegen törjük össze, s a forró tejet és az olvasztott vajat felváltva keverjük hozzá. Ha a tej hideg, a püré nem lesz szép fehér, csúnyán beszürkül. Ne keverjük túl soká, mert nyúlóssá válik!
Apró trükk: ha tej helyett tejfölt használunk hozzá, könnyebb, habosabb lesz. Étvágygerjesztő és mutatós, ha a köretnek kínált burgonyapürét kivizezett leveseskanálba tömködjük, és a hússzelet mellé borítjuk. A közepébe kis fészket nyomunk, amibe színes párolt zöldséget (sárgarépát, zöldborsót, kukoricát, gombát) halmozunk.
Ha nagyon meguntuk, szabad fűszervajjal is ízesíteni, de a burgonyát lehet különféle más zöldségekkel (zellerrel, hagymával, fokhagymával) is együtt főzni, ilyen esetben persze vele együtt is kell áttörni ezeket. Főtt spenóttal zöldre, paradicsompürével rózsaszínre színezhetjük a krumplipürét.
Bosszantó dolog, hogy a főtt burgonya szinte azonnal barnulni kezd, amikor vashoz, alumíniumhoz ér, ezért mindig zománcozott vagy porcelánedénybe tegyük! A bajt azonban úgy is elkerülhetjük, ha egy kanál aludttejet keverünk hozzá.
Ha hasáb- vagy karikákra vágott burgonyát sütünk, a meghámozott, feldarabolt krumplit rövid időre tekerjük konyharuhába, hogy felszárítsuk a nedvességet. Így sütéskor nem keletkezik gőz, és ropogós lesz a burgonya.
Ha burgonyás tésztát készítünk, szűrjük le a levet, miután a krumpli megfőtt, és négy-öt percig levett fedővel hagyjuk párologni, hogy a felesleges nedvesség ne lágyítsa a tésztát. A kész tésztából egy kis darabot próbaként sós vízben főzzünk ki – ha túl lágy, lisztet, ha túl kemény, egy kis vajat adhatunk hozzá. Ha néhány karikára vágott burgonyadarabkát teszünk a leégett pecsenye levébe, az magába szedi az égett ízt.
Az elsózott ételt megmenthetjük, ha belefőzünk egy-két egész krumplit. Amíg megfő, magába szívja a fölösleges sót.
Könnyen tisztítható az újburgonya, ha előbb hideg, sós vízbe áztatjuk, aztán a végén ledörzsöljük a héját. A friss burgonya sokkal több nedvességet tartalmaz, mint a régi, az öreg krumplit tehát több vízben kell megfőzni. Ne hagyjuk kihűlni, mert akkor jóval nehezebb lehúzni a héját!
Ha majonézes burgonyát készítünk, a felszeletelt főtt krumplit még azon melegében tegyük az ecetes/citromos salátalébe, hogy magába tudja szívni. Ha ezután öntjük rá a tartármártást, már nem tudja annyira magába szívni, tehát jó szaftos marad.
Kozmetikai célra is fel lehet használni a krumplit. Két főtt, hámozott burgonyát összetörünk, és elkeverjük két kanál tejföllel vagy tejszínnel. Zsíros bőr ápolására néhány csepp citromot, száraz bőrre pedig olíva- vagy napraforgóolajat keverünk hozzá. Melegen rákenjük az arcra és a nyakra, majd száradás után langyos vízzel lemossuk. Hidratáló, ránctalanító, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása van.
Ha egy nyers, hámozott krumplit lereszelünk, majd egy tojás sárgáját és kevés mézet keverünk hozzá, nyugtató és bőrtápláló hatású pakolást kapunk. Tessék kipróbálni!

(Kövesdy)