Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lazítani a konyhában – könnyű és ízletes falatok

Most, hogy a levegő tele van virágillattal, és harsogó zöldbe öltözik körülöttünk a természet, az ember nagyobb kedvvel veti bele magát az alkotásba, legyen szó kreatív munkáról, vagy éppen sütésről-főzésről. Ideje, hogy mi is ablakot nyissunk a kísérletezésnek, engedjük, hogy a színesedő piaci kínálat megihlessen, új kreációkra inspiráljon minket!

Céklás-mentás smoothie

Energikus reggeli napindítónak kitűnő ez az értékes tápanyagokban gazdag, finom csodaturmix, aminek már a látványa is jókedvre deríti az embert. Ajánlott az illatos mentalevelekből félretenni néhányat a díszítéshez!

 

Hozzávalók

2 nagy cékla

4 egész őszibarack

2 ek méz

1 csokor friss mentalevél

őrölt gyömbér

kevés friss víz

 

Elkészítés

A meghámozott, felkockázott céklát futtassuk meg kevés vízzel a turmixgépben. Ha szép, homogén, jöhetnek bele a mentalevél, a méz, egy csipet őrölt gyömbér és az őszibarackok. Sűrű, de iható pépet kell kapnunk. Tálalás előtt szórjuk meg pirított mandulával, és egy kevés borsot is őrölhetünk rá, nem bánjuk meg!Lazitani_a_konyhaban2

 

Spárgakrémleves feta sajttal

Idénye van már a spárgának is. A vélemények markánsan eltérnek: van, aki a zöldre, van, aki a fehérre esküszik. Egy biztos, akármelyikre is esik a választásunk, sajnos bármikor kifoghatunk fás példányokat, amik egy életre elvehetik a kedvünket a kísérletezéstől, ha nem vigyázunk. Ezért a legjobb, ha biztosra megyünk, és az egészet leturmixszoljuk, majd gézen vagy sűrű szitán átszűrjük tálalás előtt.

 

Hozzávalók

50 dkg fehér spárga

1 csokor újhagyma

5 dkg vaj

½ citrom leve

20 dkg feta sajt

1,5 l víz

só, bors

 

Elkészítés

A spárgát két centiméteres darabokra vágjuk, a fás részeket eltávolítjuk, majd kevés vajon, pár csepp citrommal fedő alatt megpároljuk. Közben felkarikázzuk az újhagymát, rádobjuk, összeforgatjuk, és hagyjuk együtt is párolódni pár percig őket.
Rátördeljük a feta sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, és puhára főzzük a spárgát. Végül botmixerrel krémesítjük, és sűrű szitán leszűrjük a levest, hogy még véletlenül se maradjanak benne ünneprontó rostok. Lazitani_a_konyhaban3

 

Kecskesajttal göngyölt szűz cukkinitócsnival

A tavasszal végre eljött a friss kecsketejből készült termékek ideje is. A legfinomabb kecskesajtkrémért nem kell messzire mennünk, én a Hegyvidéken heti „vetésforgóban” helyet változtató termelői piacon szoktam beszerezni. Bátran használhatunk ízesítésre a balkonládából szüretelt zöld fűszereket; a kakukkfű mellett elbírja az oregánót, a bazsalikomot és a rozmaringot is.

 

Hozzávalók

30-40 dkg szűzpecsenye

20 dkg kecskesajtkrém

só, cayenne bors, kakukkfű

25 dkg cukkini

25 dkg édesburgonya

5-6 ek liszt

2 ek gríz

2 egész tojás

kb. 2 dl tejföl

1 kisebb hagyma

só, bors, szerecsendió

olaj a sütéshez

 

Elkészítés

A szűzpecsenyét 6-8 centis darabokra vágjuk, majd a darabokat a rostokkal párhuzamosan éles késsel bemetsszük, oly módon, hogy végül egy háromrét hajtott levélhez hasonlóan szétnyithatók legyenek. A széthajtogatott hússzeleteket sózzuk, megkenjük krémes kecskesajttal, majd meghintjük cayenne borssal és friss kakukkfűvel. Feltekerjük, és egyenként megtűzzük őket hústűvel. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, ebbe helyezzük a göngyölt húsokat, amiket minden oldalukról átsütünk.
A körethez nagy lukú reszelőn lereszeljük a cukkinit és a meghámozott édesburgonyát, összekeverjük a felaprított hagymával, a tojásokkal, a grízzel és a liszttel, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető legyen. Egy másik serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a masszából evőkanálnyi adagokat mérünk bele. A kupacokat egyenletesen ellapogatjuk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Lazitani_a_konyhaban1

 

Gyümölcsös linzerkosárkák

Nemcsak dekoratívak, de finoman omlósak is ezek a gazdagon megpakolt gyümölcsös kosárkák. A megtöltésük után körülbelül egy-két órával a legjobb elfogyasztani őket, mert akkor már kissé szaftosabb, de még roppanós a linzertészta, amelynek receptje természetesen osztrák dédanyai örökség.

 

Hozzávalók

35 dkg liszt

8 dkg zsír

12 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

1 citrom reszelt héja

½ citrom leve

2 ek rum

 

Hozzávalók a cukrászkrémhez

6 tojás sárgája

8 dkg cukor

2,5 dl tej

2,5 dl tejszín

1 rúd vanília kikapart magjai

4 dkg kukoricakeményítő

 

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd légmentesen zárható dobozban legalább két-három órára hűtőbe tesszük. Ezalatt elkészítjük a cukrászkrémet, ami nem más, mint a madártejből is jól ismert angolkrém keményítővel dúsított változata. Ehhez lábosba öntjük a tejet és a tejszínt, s melegíteni kezdjük. A tojássárgáját habverővel kikeverjük a cukorral, a vanília magjaival és a keményítővel.
Ha a tejszínes tej felforrósodott, akkor a kikevert sárgához öntjük (ezzel kíméletesen kiegyenlítjük a hőmérsékletbeli különbséget), majd az egész keveréket visszaöntjük a lábosba, és körülbelül 83 fokra melegítjük. Ha nincs maghőmérőnk, arra ügyeljünk, hogy a krém lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben mindig forrpont alatt maradjon, ellenkező esetben kicsapódik belőle a tojás.
A krém pillanatok alatt besűrűsödik, ekkor levesszük a tűzről, jénaiba öntjük, és lehűtjük. A linzerkosarakhoz kis fémformákat használunk, amiket a vékonyra nyújtott tésztával töltünk ki. Száznyolcvan fokos sütőben hamar megsülnek, úgyhogy legyünk résen! A kosárkákat teljesen hidegen töltjük meg, majd idény szerint friss gyümölcsökkel és magvakkal díszítjük.Lazitani_a_konyhaban5

 

Mangós joghurthab

A sok súlyos ünnepi étel után a szervezet szinte kívánja a könnyű étkeket. Ennek a vágynak hódolva készítettem el ezt a joghurthabot, amely szinte lebeg a friss, citrusos mangóréteg felett. A végeredmény messze túlszárnyalta minden hozzá fűzött reményemet…

 

Hozzávalók

3 dl görög joghurt

2 dl habtejszín

4 ek porcukor

4 ek kristálycukor

½ rúd vanília kikapart magjai

½ citrom reszelt héja

25 dkg friss, érett mangó

1 lime leve (opcionális)

 

Elkészítés

Négy evőkanál kristálycukrot üres serpenyőben karamellizálunk, és amikor sötétedni kezd, bedobjuk mellé a héjától, magjától megtisztított mangó húsát. Ettől a mangó aromái elképesztően megélénkülnek majd. Pár perc után lehúzhatjuk a tűzről, majd hűlni hagyjuk.
Amíg pihen, verjük könnyű habbá a tejszínt, amelyhez hozzáadtuk a vanília magjait. A mangó egyharmadát pépesítsük botmixerrel, a maradékot pedig vágjuk apró darabokra, és locsoljuk meg a lime levével. Keverjük el a natúr joghurtot négy evőkanál porcukorral és a mangópéppel (amit előzőleg átengedtünk egy szitán, hogy az esetleges hosszú rostoktól megszabaduljunk), majd forgassuk bele lágyan a vaníliás tejszínhabot is. A pohár aljára jön majd a felkockázott mangó, erre halmozzuk gazdagon a joghurthabot. Fogyasztás előtt legalább egy órára tegyük hűtőbe.Lazitani_a_konyhaban4

(Kövesdy)