tavaszTavaszi_egeszsegleckek

Tavaszi egészségleckék

Hogyan tudjuk tavasszal feltölteni a téli hónapokban leapadó tápanyagraktárainkat? Milyen élelmiszereket érdemes ilyenkor fogyasztani? Mit kell tennünk annak érdekében, hogy ne legyünk betegek? Ezekről a sokakat érdeklő kérdésekről is szó esett a Magyar Rákellenes Liga szervezésében megtartott egészségnapon a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.
Pongrácz Adrienne, az Országos Onkológiai Intézet dietetikusa arról beszélt, hogy az évnek erre az időszakára jellemzően kialakul a hiányállapot, aminek egyik következménye a tavaszi fáradtság. Azt javasolta, hogy az immunrendszer-erősítés és a tápanyagok pótlása érdekében mindennap együnk egy adag – maroknyi – friss zöldségételt, salátát és egy-két szem gyümölcsöt. Ez utóbbit kiválthatjuk két pohár frissen facsart gyümölcslével; ha gyengébb a gyomrunk, egy deci gyümölcsléhez adjunk egy deci vizet vagy szódabikarbónát.
Legjobb, ha szezonális termékeket fogyasztunk, olyanokat, amik a mi égövünkön aktuálisan megteremnek. Naponta ötször étkezzünk, háromszor üljünk asztalhoz, tízóraira és uzsonnára válasszunk valamilyen gyümölcsöt, olajos magokat, hidegen sajtolt olajjal készült salátát. Tegyük félre a fehér cukrot, minél kevesebbet sózzunk, kerüljük a páclében érlelt, füstöltnek nevezett ételeket, mert azok hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések kialakulásához.
A betegségek lehetséges okait ismertető Csernák Endre elmondta, hogy az egyik legnagyobb kockázat a stressz, ami a szervezet válasza a különböző külső és belső hatásokra. Rizikófaktorok a felvilágosítás hiánya, a mentális állapot, az örökletesség, a szennyezések, a fizikai, érzelmi traumák, a kórokozók, az életellenes energiák, a nem megfelelő tápanyagbevitel és a mozgáshiány.
Szintén veszélyes az allergia, ami a szervezet agresszív válasza a káros hatásokra, esetleg a fájdalmaktól való tudatalatti félelem is kiválthatja. Ezért ajánlja a szakember, hogy próbáljuk meg kizárni életünkből a káros stresszt.

-os