Faultetes_a_Csorsz_parkban

Faültetés a Csörsz parkban

Elkezdődött a Csörsz park komplex megújításának első üteme, ennek részeként ötvenhat fát ültettek el a Csörsz utca, az Avar utca és a Hegyalja út által határolt zöld területen. A munkában Kovács Lajos alpolgármester is részt vett.
„Több éve tervezzük a terület fejlesztését, amihez végre sikerült forrást biztosítanunk” – mondta el lapunknak az alpolgármester. Az idei munkálatokra ötvenmillió forintot különített el az önkormányzat, ez az összeg fedezetet nyújt a folyamatban lévő faültetésekre, a fősétány újjáépítésére, valamint a közműépítésre. Az elektromos hálózat bővítését a közvilágítás fejlesztése miatt végzik, míg a víz- és csatornahálózat építésére annak érdekében kerül sor, hogy egy új ivókutat helyezhessenek el, valamint megteremtsék egy illemhely későbbi telepítésének lehetőségét.
Most csak a tervezett faültetések egy részét végzik el, jövőre újabb fákkal, cserjékkel gazdagodik a park. Kovács Lajos szólt arról is, hogy a növényzet megújítása már régóta várat magára, számos elöregedett, rossz állapotú fa megérett a cserére. „Jövőre folytatódnak a munkák, a beruházás összes eleme várhatóan egy-másfél év alatt valósul meg” – tette hozzá.
A játszótér korszerűsítése, valamint egy új közösségi tér kialakítása, pingpong- és sakkasztalokkal, 2018-ban kezdődik meg. Átépítik a terület Avar utcai szélén található, parkolóként használt murvás részt is, ahol fákkal szegélyezett, rendezett parkolóhelyeket hoznak létre.
A később megvalósítandó tervek között szerepel egy zajvédő zöldfal építése, amelynek paramétereiről az önkormányzat még egyeztetni óhajt a szakemberekkel és a környék lakóival. Kovács Lajos kiemelte, hogy olyan létesítmény kialakítása a cél, ami nemcsak esztétikus, de hasznos is, azaz megóvja a park látogatóit a Hegyalja út zajától, porától.
A környékbeliek kéréseit figyelembe véve 2016 elején, a Hegyvidéki Önkormányzat közbenjárására, a Testnevelési Egyetem jelentősen átalakíttatta Csörsz utcai sporttelepe beépítési terveit. Egyebek mellett sikerült elérni azt is, hogy az egyetem ne vegyen el területet a Csörsz parkból, ez az eredmény pedig új lendületet adott a helyszín régóta tervezett felújításának.
A múlt év tavaszán az önkormányzat három koncepciót bocsátott szavazásra a park felújításával kapcsolatban. Mivel az akkor született eredménnyel a környékbeliek egy része nem volt elégedett, ezért ezt követően csak a fejlesztés lehetséges irányait határozták meg, és ezek fontossági sorrendjéről kérdezték meg ismét a lakókat. Az önkormányzat által megjelölt hétféle cél közül végül a zöld terület, a játszótér és a közvilágítás fejlesztése végzett az első három helyen, így a tervezés ezekre a feladatokra helyezte a hangsúlyt.

k.