Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok az idén is aktív alakítói voltak a Hegyvidék közösségi és kulturális életének. A képviselők a szokásoknak megfelelően az év végi közmeghallgatáson beszéltek munkájukról.

Lengyel önkormányzat

Piłsudski a középpontban

Továbbra is a lengyel közösség szellemi és identitásbeli gyarapítása, a lengyel–magyar barátság és összetartozás-tudat erősítése, valamint a hegyvidéki lengyel emlékhelyek ápolása és gyarapítása a XII. kerületi lengyel kisebbségi önkormányzat legfőbb célja.
Nyitrai Zoltán elnök a közmeghallgatáson elmondta, hogy idei programjaik sora február 13-án a tavaly kiadott, a lengyel–magyar kapcsolatokat közép-európai kontextusba helyező, Közös vércsoport című könyv bemutatójával kezdődött, majd a hagyományos lengyel farsanggal folytatódott. Ezen Murawski, a híres kortárs fotográfus képeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.
Március 14-én Bem József szobránál és a Bem-márványtáblánál, majd Lengyelország budapesti nagykövete jelenlétében Esterházy János kerületi emlékművénél koszorúztak a lengyel önkormányzat képviselői. A lengyel–magyar barátság napján, március 23-án a Cosa Polska adott koncertet. Nagy sikert aratott, igazi családi programnak bizonyult a lengyel majális és a nemzetiségek fesztiválja is.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok2A varsói felkelés évfordulóján a solymári lengyel síroknál tisztelegtek a Magyarország felett lelőtt pilóták emléke előtt. Szeptember 16-án került sor Esterházy János újratemetésére Alsódobokon, egy héttel később pedig a párkányi csatára emlékeztek a törököt Esztergomból kiverő Sobieski János lengyel király szobránál. Szeptember 27-én Esterházy János kerületi szobránál zajlott megemlékezés.
A lengyel nemzetiségi önkormányzat az idén különös figyelmet fordított Józef Piłsudski emlékének ápolására. Történelmi esszépályázatot hirdetett középiskolásoknak, valamint cikket jelentetett meg a Hegyvidék lapban a második államalapítónak tekintett marsallról.
Sziléziai Szent Hedvig és Regőczy István atya ünnepén, október 17-én szentmise volt a kútvölgyi plébánián. A program keretében bemutatták Dobos Marianne A mezítelen Lázár feltámasztása című kötetét.
November 11-én az Apor Vilmos téri emlékműnél ünnepelték a lengyel függetlenség kivívásának évfordulóját. Ezután az érdeklődők a lengyel–magyar irodalmi szakácskönyvről halhattak érdekes részleteket a Lívia-villában.
Nyitrai Zoltán külön is kiemelte, hogy megszületett a megegyezés a Hegyvidéki Önkormányzattal Jozef Piłsudski új szobráról. A műalkotás a Csörsz parkban kap helyet, ahol egy sétányt is elneveznek a Második Lengyel Köztársaság első államfőjéről.

 

Német önkormányzat

A vándorbárd őrzői

Győzelemmel kezdte az idei évet a XII. kerületi német nemzetiségi önkormányzat: a Svábhegyi Hagyományőrző Egyesülettel közösen indított csapata elnyerte a fődíjat a Budakeszin megrendezett sváb disznótoros fesztivál versenyén, így egy esztendeig őrizheti a győztesnek járó vándorbárdot. Erről is beszéltek a nemzetiségi önkormányzat idei közmeghallgatásán Gaál Tímea, Kövesdiné Martin Nóra és Meskó Gyula képviselők, akik 2017 legfontosabb programjait idézték fel.
A magyarországi németek elhurcolásának emléknapján, január 19-én az Eötvös úti keresztnél megemlékezést tartottak, valamint ellátogattak Budaörsre, ahol a vasútállomáson megtekintették a Lágerjárat című utazó vagonkiállítást. Farsangkor hagyományos sváb fánkot sütöttek a Jókai iskolában, valamint zenés-táncos batyus bált rendeztek a Jókai Klubban. Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a svábhegyi Eötvös-szobornál.
Március végén a Lívia-villa biztosított helyszínt húsvétváró családi rendezvényüknek, míg májusban a máriabesnyői zarándoklaton vettek részt. Június legelején a Jókai Klubbal közös szervezésben zajlott le a nagyszabású Svábhegyi Pünkösdi Búcsú, amelyen több mint kétszázötven fellépő gondoskodott a jó hangulatról. Egy héttel később a Hegyvidéki Napok programjait színesítették hagyományőrző táncprodukciókkal és sváb borok kóstolójával, míg az őszindító Hegyvidéki Sörfesztiválon az egyik délután műsorát szintén ők állították össze.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok1Szeptember végén a Jókai Klubbal együttműködve terményünnepet hirdettek, míg október elején a Kadarka Kör svábhegyi szüreti fesztiváljára hívták fellépőnek a Jókai és a Tamási iskola diákjait. Novemberben a Márton-napi hagyományokat elevenítették fel óvodásoknak és általános iskolásoknak. November 25–26-án immár negyedik alkalommal rendezték meg a svábhegyi disznótoros hétvégét.
A közeljövőről is szót ejtettek a képviselők: december 13-án az időseknek szerveznek karácsonyi ünnepséget, december 17-én pedig jótékonysági süteményvásárt tartanak. A bevételt rászorulóknak ajánlják fel.
Kövesdiné Martin Nóra elnök elmondta, hogy programjaik lebonyolításához sok segítséget kapnak a Hegyvidéki Önkormányzattól, valamint a Jókai Klub és a Virányosi Közösségi Ház munkatársaitól. Eseményeiken rendszeresen fellépnek a német nemzetiségi oktatást folytató hegyvidéki intézmények – a Normafa Óvoda, a Jókai és a Tamási iskola – növendékei, valamint a Buda környéki sváb települések hagyományőrző zenekarai és táncegyüttesei. Gyermekfoglalkozásaik szinte állandó közreműködője a Napközi Plusz Tehetséggondozó és Képességfejlesztő Központ, gasztronómiai rendezvényeik sikeréhez pedig nagyban hozzájárul a Márvány utcai Molnár Hús- és Hentesáru üzlet.

 

Szlovák önkormányzat

Az Alföld üzenete

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is hangsúlyos helyen szerepelt a XII. kerületi szlovák nemzetiségi önkormányzat munkájában Áchim L. András (1871–1911) kultuszának ápolása. Hrivnák Mihály elnök a közmeghallgatáson elmondta, hogy koszorúzási ünnepséget tartottak a Magyarországi Parasztpártot megalapító, szlovák-magyar gyökerű politikus városligeti szobránál, majd a XIV. kerületi szlovák önkormányzattal együttműködve kulturális programot szerveztek, Az Alföld üzenete címmel. A rendezvényre Áchim szülővárosából, Békéscsabáról, valamint egykori családi birtokának helyszínéről, Gerendásról is érkeztek vendégek, köztük Viczián János, a Gerendási Gazdakör elnöke, aki a helyi tradíciókról mesélt.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok3A fővárosi Szlovák Nyugdíjasok Klubja megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából együtt ünnepeltek a tagok, az esemény megszervezésében a hegyvidéki szlovák önkormányzat is közreműködött. A jubileumra felkutatták a klub elmúlt két évtizedes tevékenységéről megjelenő sajtóbeszámolókat. Az így összegyűlt mintegy kétszáz oldalnyi archív anyagból könyvet adnának ki a közeljövőben.
Az elnök szólt arról is, hogy a békéscsabai szlovákokkal közösen kiállítást szerveztek „felfedezettjük”, a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Csicsely Sámuel szlovák fafaragó és festőművész munkáiból. A tárlat a csabai Szlovák Kultúra Házában volt látható.
A jövő évi tervek kapcsán Hrivnák Mihály kiemelte, hogy több szlovák önkormányzat bevonásával újabb Áchim-programokat szeretnének megvalósítani. Emellett egy szimpóziumot szerveznének a Hajtások című antológia kiadásának negyvenedik évfordulóján: ebben a kötetben jelentek meg először műveikkel a magyarországi kortárs szlovák irodalom meghatározó írói és lírikusai.

z.

 

Helyszínváltozás! A horvát nemzetiségi önkormányzat a korábban meghirdetett időpontban, december 9-én 17.00 órától a Hegyvidék Galériában (XII., Királyhágó tér 10.) tartja közmeghallgatását.