Lakossagi_konzultacio_ingatlanszabalyozasrol

Lakossági konzultáció ingatlanszabályozásról

A környéken élők véleményét is kikéri a Hegyvidéki Önkormányzat a Hegyalja út 95. 8026/4 hrsz. alatti ingatlanra vonatkozó építési szabályzat tervezett módosításáról. A polgárok lakossági fórumon mondhatták el véleményüket és javaslataikat a terület jövőjével kapcsolatban.
Ongjerth Richárd, a szabályozás megváltoztatását megelőző tanulmányterv elkészítésével megbízott Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. vezető tanácsadója kiemelte, hogy a lakosság elvárásait figyelembe bevéve szeretnének végleges javaslatot tenni. Cseh Zsolt projektfelelős az előzményekről szólva elmondta, hogy a háromszög alakú terület rendezésére már korábban születtek elképzelések, ezek azonban nem valósultak meg. Most egy új koncepció keretében hasznosítanák a területet, és az önkormányzat abban érdekelt, hogy ez az ott élők elképzeléseivel összhangban történjen, messzemenően figyelembe véve a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot. Ezeknek a szempontrendszereknek kell érvényesülni a tanulmánytervben és a megvalósítás során – a cél az, hogy végleges és hosszú távú megoldás szülessen.
A mintegy harminc jelen lévő lakó többsége azon a véleményen volt a fórumon, hogy mindenképpen meg kell őrizni a meglévő zöld területet. Kritikaként fogalmazódott meg, hogy az ott lévő üzlet és környezetének állapota rendkívül leromlott, talán az 1970-es évek óta nem volt felújítva, a nagybevásárlások elintézése az adottságai miatt sem alkalmas.
Ugyanakkor fontos, hogy a vásárlási lehetőség ne szűnjön meg, azonban többen jelezték, hogy ehhez nincs szükség nagyobb szolgáltatóközpontra. Már csak azért sem, mert egy esetleges kereskedelmi fejlesztés jelentősen megnövelheti az autóforgalmat, és a zöld terület is csökkenne. Az üzlet üzemeltetőjének képviselője elmondta, hogy mivel tulajdonjogi perben állnak, amíg nem tisztázódik a helyzet, nem fektetnek be a bolt fejlesztésébe.
Szóba került a Lejtő út, amely az ingyenes parkolás miatt túlzsúfolt, miközben a csatlakozó utcákban fizetős lett a várakozás. A lakók megemlítették, hogy jó lenne leülni, egy kicsit megpihenni a bolt szomszédságában, mert a környezet lehetőséget adna erre.
Elhangzott, hogy a háromszög alakú telek a szemközti Arany János iskola kertjével együtt egyfajta természeti pufferzónát képez, és védelmet jelent annak a két különleges pókfajnak, amely egyes vélemények szerint kizárólag a Sas-hegyen él. Az egyik hozzászóló szerint a Sashegyért Egyesület és a Sas-hegy Természetvédelmi Terület is támogatja azt az elképzelést, hogy ez a rész a természetvédelmi terület meghosszabbításaként, annak kapujaként is szolgálhatna, ahol kertészeti kialakítással, információs tábla elhelyezésével fel lehetne hívni a figyelmet a természeti értékekre. Az elképzelések szerint a zöld terület gondozásában a szomszédos Arany János iskola diákjai is részt vennének.
Többen felvetették, hogy létesüljön vagy itt, vagy a közelben játszótér; emellett kutyafuttató kialakítására is érkezett javaslat. Zárszavában Ongjerth Richárd elmondta, hogy a közös gondolkodás a jövő év elején újabb fórumon folytatódik.

MM.