Már nem a XII. kerületben él a veszélyes terrier

Október végén megrázó eset történt a krisztinavárosi Greguss utcában. Egy lakásból kiszökő staffordshire terrier megtámadott két póráz nélkül sétáltatott tacskót, közülük az egyiket halálra marcangolta, a másikat pedig megsebesítette.
A Hegyvidéki Önkormányzat azonnal megtette a szükséges intézkedéseket. A XII. kerület hatósági irodája a jegyző mint állatvédelmi hatóság nevében kezdeményezte az illetékes kormányhivatali főosztálynál a terrier veszélyessé nyilvánítását, valamint a gazdát – mivel nem megfelelően gondoskodott az állat szökésének megakadályozásáról – 90 ezer forint összegű állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte. Az intézkedéseken túlmenően, mivel az eset kimerítheti a kutyával való veszélyeztetés szabálysértésének tényállását, az ügy iratait megküldték az I. fokú szabálysértési hatóságnak, valamint november elején a XII. kerületi rendőrkapitányságnak is, ugyanis feljelentés érkezett állatkínzás bűncselekménye miatt.
A főváros Állategészségügyi Szolgálata befogta a támadó kutyát, és Illatos úti telephelyére szállította. A tulajdonos néhány nap elteltével kihozta az ebet a telepről, és már nem a XII. kerületi albérletébe ment vissza, hanem egy III. kerületi lakásba költözött vele.
November második felében egy híresztelés alapján több sajtóorgánum kész tényként írt arról, hogy a terrier ismét feltűnt a Greguss utca környékén, a veszélyes állatot póráz és szájkosár nélkül sétáltatta a gazdája. Ennek ellenőrzésére a Hegyvidéki Rendészet és a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai helyszíni szemlét tartottak, amelynek során megállapították, hogy a gazda és az eb már elköltözött a Greguss utcai lakásból. A rendészek nyolc napra visszamenőleg megvizsgálták a környéken lévő térfigyelő kamerák felvételeit, de azokon sem tűnt fel a kutya és tulajdonosa.
A híresztelések tisztázása érdekében telefonon beszéltünk a terrier gazdájával, aki elmondta, hogy az október 20-án történt eset után öt nappal kapta meg kutyáját a fővárosi Állategészségügyi Szolgálat telepén, és megerősítette: onnan a III. kerületbe vitte. Azóta is ott él vele, és a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem jártak a Hegyvidéken, korábbi lakhelyük környékén. Arról is beszélt, hogy rendkívül sajnálja, ami történt, és elismeri a hibáját: rosszul zárta be a lakás ajtaját, így tudott kiszökni a kutyája. Hozzátette, a szomorú eset sajnos igazolta, amivel eddig is tisztában volt, hogy egy olyan domináns eb tartása, mint az övé, nagy felelősséggel jár, és „soha nem szabad hibázni”.
A Greguss utcai incidens nemcsak a veszélyes ebek tartásának felelősségére világított rá, hanem arra is, hogy az emberre vagy állatra veszélyt nem jelentő kutyáknál is indokolt a pórázhasználat, épp a saját testi épségük érdekében. A jogszabályok szerint csak pórázon lehet kutyát sétáltatni közterületen vagy természetvédelmi területen – a futtatásra kijelölt területek kivételével –, és aki ezt a szabályt nem tartja be, 30 ezer forint pénzbírsággal sújtható.

z.

 

A kutyatartás közterületi vonatkozású problémáival kapcsolatban a Hegyvidéki Rendészet munkatársai várják a bejelentéseket. Cím: XII., Kiss János altábornagy utca 47. Telefon: 225-0147.