Ne_legyen_tabu_a_szkizofrenia

Ne legyen tabu a szkizofrénia!

Kapaszkodót, inspirációt, segítséget, iránymutatást adni a szkizofréniával küzdő beteg és családja számára – ez volt a célja a Szent János Kórház nemrégiben alakult Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum Pszichoterápiásan Orientált Rehabilitációs Osztálya programjának, amit a MOM Sport rendezvénytermében tartottak.
A résztvevőket köszöntő Pokorni Zoltán polgármester mindenekelőtt arról beszélt, mennyire fontos legyőzni mindennapi félelmeinket. Ahogyan fogalmazott, általában attól félünk, azt ruházzuk fel negatív tulajdonságokkal, amit nem ismerünk. Ezért stigmatizáljuk a betegségeket, különösen a lelki eredetű, mentális problémákat. Pedig a társadalmi kirekesztés, megbélyegzés nemcsak a betegek, családtagjaik életét nehezítik meg, hanem azokét is, akik kívülről látják őket.
Ezen a senkinek sem jó állapoton változtatni kell, és megtenni mindent annak érdekében, hogy megszűnjenek az előítéletek. Ehhez járul hozzá ez az új beszélgetéssorozat, amelynek találkozóira a remények szerint idővel a szakmabeliek, páciensek, rokonok mellett azok is eljönnek, akiknek nincs kapcsolatuk a mentális betegségekkel – mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat, ahogy eddig, a jövőben is szívesen helyet biztosít a Szent János Kórház programjainak.
Prof. dr. Kurimay Tamás szerint mentális betegség bárkinél előfordulhat, száz lakosból egy embert érint a szkizofrénia. Tünetei a szélsőséges asszociációk, az affektus (érzelmi elsivárosodás, bizarr érzések), az ambivalencia és az autisztikus (zárt belső világ) vonások. Más a környezet megélésének élménye, jellemző az észlelés, a gondolkodás és a kifejezőkészség zavara. Társulhat hozzá mozgászavar, míg az érzelmek vagy túl erősek, vagy elhalványodnak. A szkizofrén ember másként gondol magára, sokszor elveszíti az énképét, ebből is adódnak a társas kapcsolatok és az akarati élet hiányosságai. A beteg visszavonul a saját belső világába.
Milyen a hatékony kezelés? – tette fel a kérdést az újonnan alakult kórházi osztály vezetője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy többféle módszer együttes alkalmazása a leghatékonyabb. Minél hamarabb kezdődik, annál sikeresebb a kezelés, ezért ajánlott a közös pszichoedukáció, amin a család és a páciens megtanulja a tünetek korai felismerését. Jó eredményeket lehet elérni a támogatott munkával, a társadalmi kapcsolatok elmélyítésével, a tanulással, az egyéni pszichoterápiával, de akár a kisállatok tartásával is.
Különös figyelmet kell fordítani a fizikai aktivitásra. Heti háromszori, legalább félórás szobakerékpározással mérhető agytérfogat-növelést lehet elérni. Létfontosságú a gondolkodás, a koncentráció, az emlékezés tréningje, az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás.
A szkizofréniával élő művész, Oravetz Dániel a rendezvényen elmondta, hogy betegsége épp a diplomavédése idején derült ki, akkor került először három hétre kórházba. Együttműködött az orvosokkal, és az apró lépések taktikáját választotta, elkezdte lassan újraépíteni magát.
Fél évvel később megszerezte a diplomáját, majd Budapestre költözött. 2005-ben hazatért, és egyetemi vezető lett, megismerkedett feleségével, Kulcsár Teodórával, akivel azóta is együtt él. Egy esztendő múltán jött a második pszichotikus epizód – a terápiát orvosi felügyelet mellett, de otthon sikerült végigcsinálniuk.
Kulcsár Teodóra arról beszélt, hogy nem tudta, meddig tart ez az állapot, egyáltalán mit kell tennie. Neki is meg kellett tanulnia a betegséget, hogy kezelni tudja a kényszerképzeteket, hallucinációkat. Mindehhez szeretetre és kitartásra volt szükség, hiszen újra kellett építeniük az egész életüket, Dániel személyiségét. Saját tapasztalataikat a Mentőöv című kötetben foglalták össze, amely az első magyar pszichiátriai önsegítő kézikönyv.
Oravetz Dániel leszögezte: a lelki egyensúly alappillérei a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia, a tudatos életmód, a családi gondoskodás és az emberi kapcsolatok. Ezeket teszi teljessé a mozgás, a természetben töltött idő, valamint az értékteremtő munkavégzés. S természetesen a szeretet, ami minden nehézséget legyőz.
A házaspár jelenleg egy önsegítő és alkotó országos betegszervezet létrehozásán dolgozik. A cél az, hogy a lelki problémákkal küzdő emberek a társadalom hasznos tagjaiként teljes és boldog életet élhessenek. A szervezésben segíteni tudók jelentkezését a sorstars@oravetz.hu címen várják.

sm.