Nem_veszelyesek_a_keruletben_felbukkano_rokak

Nem veszélyesek a rókák

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a rókák száma a fővárosban, egyre többször látni ezeket a vadon élő állatokat a XII. kerület belterületi részein is. Az „urbanizált” egyedek már nem félnek az embertől, nem zavarják őket az autók, otthonuknak tekintik nemcsak az üres telkeket, hanem a társasházak, családi házak kertjeit és akár a parkokat is.
Kilövésükre belterületen jelenleg nincs lehetőség, az erre vonatkozó engedélyt a rendőrkapitányságok még a mezőőrnek sem adják ki. Jó hír ugyanakkor, hogy veszettség elleni immunizálásuk folyamatos, Budapesten, ezen belül a Hegyvidéken évtizedek óta nem találtak veszett példányt. A biztonság kedvéért az elhullott állatokon az önkormányzat elvégezteti a szükséges vizsgálatot.
Ennek ellenére senki ne próbálja befogni, magához hívni, megsimogatni őket, még akkor sem, ha a róka szinte sohasem támad emberre. A kóbor, vagy a lakásokból a kertekbe kiengedett macskákat viszont zsákmánynak tekinti.
A rókák a vadászat mellett szívesen „kukáznak”, és a kutyáknak, macskáknak kitett ételt is megeszik. A szeméttárolók, komposztálók zárásával, az etetés megszüntetésével nagyobb az esély a távol tartásukra. Ha mégis szembetalálkozunk velük, erős fény és/vagy zaj keltésével könnyen elkergethetők.
A Hegyvidéki Önkormányzat arra kéri a lakókat, hogy ha rókatetemet találnak, az ingyenesen hívható 06/80-205-201-es telefonszámon vagy a polgármesteri hivatalnál jelentsék be ezt. Mindenképpen jelezzék azt is, ha egy róka támadóan viselkedik, vagy összeverekedett a kutyájukkal. Ez utóbbi esetben a házi kedvencet vigyék el állatorvoshoz!
Saját költségen a Polisz Biztonsági Kft.-től a 06/70-338-8586-os telefonszámon lehet megrendelni a rókák befogását. További felvilágosítás az önkormányzati állatorvostól, dr. Juhász Pétertől kérhető. Telefonszáma: 355-3764.

sm.