Palyaorientacios_nap

Pályaorientációs nap

Két évvel ezelőtt szerveztek először pályaorientációs napot a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A rendezvény nagy sikert aratott, így az idén már mind a 12 évfolyam bekapcsolódott az egész napossá bővülő programba.
A Job Dayen a legnagyobbak, a gimnazisták betekintést nyerhettek egy kórház, ügyvédi irodák, informatikai cégek napi munkájába, sőt a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testületének tárgyalásán is részt vehettek. A 10. évfolyamon fogorvos, fül-orr-gégész, pszichiáter, pszichológus szakember, valamint a Nemzetvédelmi Egyetem dékánhelyettese és Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező tartott előadást. Rajtuk kívül mesterképzésre járó hallgatók meséltek a felsőoktatásról, emellett a diákok arról hallhattak tanácsokat, hogyan lehet sikeresen felkészülni a felvételire.
A startupok világában egyre több fiatal indít vállalkozást – hogy mik az első lépések, arról a szegedi JAM közhasznú nonprofit szervezet képviselői beszéltek. Ha saját cég alapítása helyett inkább egy jó állásban gondolkodunk, nagyon fontos az önéletrajz. Ehhez adott működő tippeket egy profi HR-szakértő, aki azt is elmondta, hogyan kell megjelenni és viselkedni egy állásinterjún.
A 7–9. évfolyamosok elmentek az MTVA székházába, a DPD Logisztikai Központba, a Fővárosi Csatornázási Művekhez, valamint az Auguszt Cukrászdába. Önismereti teszttel és tanulási stílusgyakorlattal várták az ötödikeseket és a hatodikosokat, a felsős diákok a régi magyar szakmákkal ismerkedtek a Hungarikum Élményházban.
Az alsósok közül a nagyobbak szintén az Auguszt Cukrászdába mentek. Izgalmas élményt jelentett számukra a több szuperprodukciónak is helyet adó etyeki Korda Filmstúdióban tett látogatás. Iskolai rajzversenyt is rendeztek a gyerekeknek, akik a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre változatos technikákkal készített alkotásokkal válaszoltak.

M.