Szalon-vasar_zenevel_enekkel1

Szalon-vásár zenével, énekkel

Az adventi időszak varázslatos hangulatát nemcsak a karácsonyi várakozás alakította ki, hanem a téli sötétségben a melegre, a fényre, a megújuló életre vágyódás is. A zöld gallyakból, fagyöngyből font adventi koszorú hagyománya abból az ősi hiedelemből táplálkozhat, hogy a varázskör, a „szent” koszorú megvédi a házat a gonosz szellemektől.
J. H. Wichern protestáns lelkész, az első gyermekotthon megalapítója 1838-ban újította fel a feledésbe merült adventi szokást, minden istentiszteleten egy gyertyát tűzött egy kerek csillárba. Később a huszonnégy gyertya helyett csupán négy került egy fenyőkoszorúba, a négy adventi vasárnap jelképeként.
A kerületi nagycsaládosok és a XII. kerületi Fejlesztő Napközi Otthon munkatársainak közös szervezésében jótékonysági vásárral ünnepelték advent első hétvégéjét a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, ahol létrejött a közösség melegét adó „varázskör”. „Boldogan köszöntik egymást az ismerősök – mondta Menyhárt Éva a Kulturális Szalon vezetője –, régi barátokként térnek vissza az árusok is. Széles a kínálat a szebbnél szebb kerámiákból, szőttesekből, karácsonyi díszekből, de találunk itt az ünnepi étkezéshez valókat is, száraz tésztát, süteményt, kézműves csokoládét.”Szalon-vasar_zenevel_enekkel2Sütőné Tomka Krisztina a nagycsaládosok kerületi vezetője kislánya társaságában árulta portékáját. „A vásárra készülődés egyúttal kikapcsolódás is volt számunkra – mesélte. – Azt készítettük, amiben kedvünket leltük: mézeskalácsszívet, képeslapot, ékszert.” A hároméves Virág egy mondókával gondoskodott a még jobb hangulatról.
A vásárt Sándorné Erdélyi Judit, a Fejlesztő Napközi Otthon vezetője nyitotta meg. „A fiatalok munkatársaimmal együtt hónapokig tartó gondos munkával készítették a szőnyegeket, kerámiákat, kosárkákat. Az örömteli és hasznos munkából befolyt összegből pedig alapanyagokat tudunk majd vásárolni jövendő kiállításainkhoz” – mondta.
Az otthon gondozottjai zenével, énekekkel, verssel varázsoltak adventi hangulatot a szalonba. Nagy sikerük volt, egy karácsonyi dal erejéig még a közönséget is megénekeltették.

(B.)