Unnepi_teritekotletek

Ünnepi terítékötletek

Egy-két ügyesen megválasztott dekorációval stílusos, a karácsonynak megfelelő ünnepi terítéket készíthet bárki, különösebb anyagi ráfordítás nélkül. Néhány üveggömböcskével, tobozzal, fenyőgallyacskával a hétköznapokból pillanatok alatt ünnepet varázsolhatunk.
Tegyük az egyszínű vagy színes üveggömböket üvegtálban az asztal közepére, vagy csak szórjuk el a már megterített asztalon. Ugyanígy a natúr vagy hóspray-vel lefújt tobozokat is osszuk el a terítőn.
Emeli az ünnepi asztal fényét a gyertyákkal, mécsesekkel díszített teríték. Eredeti ötlet, ha nem gyertyatartóba helyezzük ezeket, hanem lefordított borospohár talpára rögzítjük a világító testecskéket, egy csepp viasszal.
Igazán különleges hatást kelt, ha a pohár alá kisebb gömböket, vagy fahéjat, csillagánizst teszünk. A pohár szárát átköthetjük egy szép szalaggal, amely színben visszaköszönhet a szalvétán, vagy a kést és a kanalat összekötő szalagon.
A szalvétát is átköthetjük szalaggal, kicsi fenyőgallyat dughatunk belé. Fenyő helyett szaloncukrot is köthetünk, személyre szóló mézeskalácsot, vagy bármilyen apró ajándékot is erősíthetünk rá, figyelmesség gyanánt.
Kör alakú és széles asztaloknál hóemberformára teríthetjük a tányérokat, a gyerekek nagy örömére. Alul lesz a lapos tányér, felette – a hóember fejének – a kisebb, desszertes tányér, erre kerül a kés és a szalvéta, kalapnak. A villából alakítsuk ki a hóember seprűjét, majd a kis tányéron aszalt szilvából a szemét, sárgarépából az orrát, végül pedig a nagy tányéron mazsolából a gombjait. A két tányér találkozásához tehetünk nyakkendőnek egy szem szaloncukrot.

(Kövesdy)