Vedonoi_konzutacio

Védőnői konzultáció

Fontos, hogy mihamarabb megszülessen az egységes, a pályán töltött időt is figyelembe vevő védőnői bértábla – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, aki részt vett a hegyvidéki polgármesteri hivatalban rendezett fővárosi védőnői konzultáción. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években sokat javultak a védőnők munka- és bérkörülményei, de „minden előrelépés egyben újabb feladatokat is ad”.
A politikus szerint elsősorban az jelent nehézséget, hogy a garantált bérminimum a jövő évben már bruttó 180 ezer forint fölé nő, így elmosódik a különbség a frissen belépők és a hosszabb ideje a pályán dolgozók bére között. Ezért a cél az – tette hozzá –, hogy mindenki megkapja a megemelt bérminimumot, de a régebben a területen dolgozók fizetése a pályán töltött idővel arányosan emelkedhessen.
A további tisztázandó kérdések között említette Gulyás Gergely a feladat- vagy pontrendszeralapú finanszírozást, valamint azt, hogy mi a dolga a védőnőknek a gyermekvédelem területén, és miként alakulnak át az iskolákban működő védőnők feladatai az oktatási rendszer változásával. Mint mondta, a szakmai fórumon elhangzó felvetéseket ő és Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője továbbítja az egészségügyért felelős államtitkárnak.
Bábiné arról beszélt, hogy nagy bérkülönbségek mutatkoznak az ágazatban, nem ritka, hogy valaki a bérminimumot kapja, függetlenül a pályán töltött időtől, míg ahol a fenntartó jobban odafigyel, és megbecsüli a védőnőt, akár ennek duplája is lehet a bruttó fizetés. Ezeket hozná egy szintre az egységes bértábla, alapkoncepcióként az egészségügyi szakdolgozói bértáblához igazítva a juttatásokat.
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója, Újbuda alpolgármestere felhívta a figyelmet, hogy a több mint százéves múltra visszatekintő védőnői hálózat igen fontos szerepet tölt be a magyar családok életében. Arra biztatta a fiatal, pályakezdő nőket, hogy ők is válasszák hivatásul a védőnői munkát.

k.