Vendegek_Pragabol

Vendégek Prágából

A Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével, Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Lengyelország és Magyarország tíz városának és szakmai szervezetének részvételével másfél évvel ezelőtt indult el egy közép-európai együttműködési program. Az Európai Unió által támogatott, Urban Green Belts (Városi zöldövezetek) elnevezésű projekt célja, hogy a partnerek olyan innovatív módszereket dolgozzanak ki, amikkel a meglévő zöld területeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni.
A Hegyvidéken a kisebb zöld területek közösségi bevonással történő gondozása, fasorok megújítása, valamint egy Zöld Infópont valósul meg tesztprogramként. Ezek előkészületeivel és tapasztalataival ismerkedhettek meg nemrég a nemzetközi programban részt vevő cseh partnerek.
Prága VI. kerületének munkatársai megtekintettek egy-egy gondozásba vett zöld szigetet a Svábhegyen és a Szent Orbán téren. Ez utóbbi helyszínen a fenntartó közösség, a Testnevelési Egyetem gyakorlóiskolájának képviselőjével, Reisz Veronikával beszélgettek. A pedagógus elmesélte, hogy az önkéntes munkát vállaló gyerekek nagyon élvezik a kertészkedést, lelkesen gondozzák a szép, virágos területet.
A cseh vendégek a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán is jártak, ahol a hegyvidéki fasormegújítási tervekről folytattak eszmecserét szakértőkkel. Elmentek a Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodájába, ahol kísérleti jelleggel már működik a XII. kerület Zöld Infópontja. Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetőjének kalauzolásával megismerhették a Normafa rehabilitációja részeként eddig megvalósuló fejlesztéseket, továbbá találkozhattak a Wekerletelepen működő Wekerlei Társaskör Egyesület önkénteseivel, akik példaértékű módon tudják aktivizálni közérdekű célokra a helyi közösségeket.
„A Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai jövő tavasszal utaznak el Prágába. Az ottani hatodik kerületben a helyiek terápiás kerteket hoznak létre a városi környezet zöldítése érdekében, valamint azzal a céllal, hogy az elmagányosodással szemben alternatívát kínáljanak a környéken élő, egyedülálló időseknek” – mondta el Hamza Zsófia projektmenedzser.
Jövőre a hegyvidékiek a szlovén Maribor és a lengyel Krakkó városának munkatársaival osztják meg gyakorlati tapasztalataikat azzal kapcsolatban, hogyan lehet a közösségek bevonásával bővíteni és jó állapotban fenntartani a városi zöld területeket.

sz.