Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások

A XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok az idén is aktív alakítói voltak a Hegyvidék közösségi és kulturális életének. A képviselők a szokásoknak megfelelően az év végi közmeghallgatáson beszéltek munkájukról, programjaikról.

Görög önkormányzat

Nyelvkönyv készül

Papageorgiu Andrea festőművész A megszokás szépsége című tárlatával indult a hegyvidéki görög önkormányzat idei programsorozata. A februári kiállításnak a Lívia-villa adott otthont – kezdte az önkormányzat éves beszámolóját Kökény Konstantin elnök.
Március 15-én a görögök részt vettek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett XII. kerületi ünnepi megemlékezésen, koszorújukat Kökény Konstantin és Papageorgiu Szteliosz elnökhelyettes helyezte el a Gesztenyés kerti emlékműnél. Az idén is hozzájárultak az Országos Görög Önkormányzat szervezésében megrendezett görög húsvéti ünnep megrendezéséhez, amely a magyarországi görögök egyik legjelentősebb közösségi programja.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok2Nagy sikert aratott az augusztus végén megtartott tűzzománctábor, Erdélyi Katalin tűzzománc- és keramikusművész a zugligeti műtermében fogadta az érdeklődőket. Szeptember 9-én Magyarország legjobb buzukiművésze, a szimfonikus zenekarokkal is együtt játszó Sarantis Mantzourakis adott koncertet az Actor Hotelban, a CD-bemutatót a hegyvidéki görög nemzetiségi önkormányzat is támogatta.
Októberben a Belgrád rakparti Dionysos Tavernában háromnapos főzőtanfolyam volt, a mesterkurzus első napján a görög konyháról, a felhasznált alapanyagokról, fűszerekről esett szó, majd leveseket, előételeket, főételeket, pitákat és desszerteket készítettek a résztvevők. Az október 23-i hegyvidéki ünnepségen is koszorúztak a görögök.
A nemzetiségi önkormányzat segítségével november 11-én Papageorgiu Szteliosz és Papageorgiu Andrea szervezett műtermi rajz- és festészetfoglalkozást. December 21-én húsz gyermeket látnak vendégül a Millipop Mosolygyárban egy vélhetően fergetegesen vidám Mikulás-ünnepségen. Kökény Konstantin végezetül elmondta, hogy a hegyvidékiek megállapodást kötöttek a Szegedi Görög Önkormányzattal egy görög nyelvkönyv elkészítéséről.

 

Horvát önkormányzat

Női kar a galériában

Sok jeles eseményen részt vettek az idén a helyi horvátok: ott voltak a fővárosi Horvát Bálon, a horvát államiság napján a Stefánia Palotában megtartott ünnepségen, az Országos Horvát Önkormányzat által szervezett zarándoklaton, a Croatica rendezvényein, valamint az új horvát nagykövet, Mladen Andrlić beiktatása alkalmából rendezett fogadáson. A Hegyvidéki Napokon és más XII. kerületi programokon, ünnepségeken is megjelentek. Minderről Gyurity István elnök beszélt a Hegyvidék Galériában megtartott éves közmeghallgatáson.
A II. és a XI. kerületi horvát önkormányzattal együttműködve a XII. kerületiek megszervezték, hogy a Pécsi Horvát Színház áprilisban a fővárosba hozzon egy előadást. A társulat Gátai Zoltán Marica című kortárs népszínművét mutatta be, amelyben Márkó bácsi karakterét Gyurity István alakította.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok4Júniusban a X., XI. és XIII. kerületi, valamint a Fővárosi Horvát Önkormányzattal közösen rendezték meg az In memoriam Stipan Pančić labdarúgótornát, amire az ország számos településéről, továbbá Hercegovinából és Trogirból is érkeztek csapatok. Alkalomtól függetlenül a HOŠIG, azaz a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium működéséhez az idén is anyagi támogatást biztosítottak a hegyvidéki horvátok.
Az év egyik legjelentősebb kulturális programja éppen a közmeghallgatás után következett. A XI. és a XII. kerületi nemzetiségi önkormányzat meghívására a Hegyvidék Galériában lépett fel a szentpéterfai Koprive Tamburazenekar és a Ljubičica női kar, amelyek különféle műfajú karácsonyi dalokkal örvendeztették meg a szép számban megjelenő közönséget. Népdalok és egyházi énekek mellett még a népszerű White Christmas című slágert is előadták horvát nyelven.

 

Örmény önkormányzat

Utazás Örményországba

A hegyvidéki örménység képviselői szinte az örményeket érintő összes fővárosi és országos programon ott voltak, és az év valamennyi hónapjában saját rendezvényeket is szerveztek – hangzott el a XII. kerületi örmény nemzetiségi önkormányzat közmeghallgatásán. Hegedűs Annamária elnök elmondta, hogy januárban Tálos Géza tartott előadást a családfakutatásról, február 2-án Hollósy Simon hegyvidéki emléktábláját koszorúzták meg, azt követően pedig műsoros programmal folytatódott a megemlékezés az önkormányzat épületében.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok1Február 18-án Béres Attila, az örmény önkormányzat tagja mesélt a nemzetiségi önkormányzat húszéves tevékenységéről az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, az EÖGYKE klubjában. Március 22-én Kiss Ernő aradi vértanú nyomában Nagykikindán jártak a hegyvidéki örmények. A városnézés során elmentek a református templomba és a kertjében álló kopjafához is, míg Eleméren Kiss Ernő sírjánál koszorúztak.
Április 15-én az örmény motívumok nyomában Tarnaszentmáriára, Mezőkövesdre látogattak el, és megtekintették a muhi csata emlékhelyét. Április 30-án a zuglói örmény nemzetiségi önkormányzattal közösen orgonahangversenyt szerveztek a Bosnyák téri templomban.
Május 26. és június 3. között első alkalommal utazott el az örmény önkormányzat küldöttsége Örményországba. A többi között eljutottak Vardzia barlangvárosába, megnézték Shamiram ősi emlékhelyeit, Jerevánban a történeti múzeumot, Zorats Karer városa mellett az örmény Stonehenge-et, valamint számos kolostort, és megkoszorúzták a jereváni genocídium-emlékművet.
Június 7-én Csillaghegyen, Czetz János 1848-as tábornok emléktáblájánál tartottak megemlékezést, 16-án részt vettek a Hegyvidéki Önkormányzat főzőversenyén, amelyen padlizsános-boros borjúragút készítettek. Egy hónappal később a hegyvidéki örmény önkormányzat szervezésében Kacsóh Pongrác János vitéz című darabját mutatta be a Béres Művészeti Együttes az EÖGYKE-klubban. Az előadást az éppen Budapesten kiránduló csángó gyerekek is megnézték.
Az év hátralévő részében az önkormányzat tagjai több alkalommal tartottak beszámolókat az örményországi kirándulásról, október 17-én a Jókai Klubban az utazás résztvevői osztották meg élményeiket a hallgatósággal. Október 24-én Béres László mutatta be Obersovszky Gyuláról írt, Vagyok című könyvét. Az év legnagyobb rendezvénye a november 8-i gálaműsor volt, amelyet Kabdebó János fotókiállítása tett teljessé.
A közmeghallgatás második felében Somorai Nóra karnagy vezetésével a Bárdos Lajos Vegyeskar adott karácsonyi műsort, míg Kuncz László az ünnephez illő Ady-verseket szavalt.

 

Szerb önkormányzat

Emlékezés az államférfira

A szerb nemzetiségi önkormányzat az ortodox vallás ünnepeihez és az ortodox naptárhoz igazítja programjait – hívta fel a figyelmet a közmeghallgatáson dr. Lásztity Benedek elnök. Ez az oka annak, hogy az év első eseménye a január 7-én megtartott ortodox karácsony megünneplése.
Rendkívül fontos dátum a szerbek életében január 27-e, Szent Száva napja. Szent Száva sokat tett a szerb irodalmi nyelv kialakulásáért, vezetésével jött létre az önálló autokefál szerb egyház, döntő szerepe volt az iskolák elindításában. Az önkormányzat a szokásoknak megfelelően az idén is a szerb iskolával közösen emlékezett az államférfira és egyházi vezetőre. Február 15-én ünnepelték Szerbia államiságának napját, ami az 1835-ben kihirdetett első szerb alkotmány előtt tiszteleg.
A nemzetiségi önkormányzat támogatta a Szerb utcai templom Szent György-napi búcsújának megrendezését, amely ezúttal is értékes vallási és kulturális rendezvénynek bizonyult. Június 28-án, Szent Vid napján az 1389-es koszovói ütközetre emlékeztek, amely nagy jelentőséggel bírt a szerb megújhodás szempontjából.
Az önkormányzati képviselők zarándokúton jártak a Tolna megyei Grábócon, ahol boszniai szerbek emeltek kolostort a középkorban. Augusztus elején baráti találkozón vettek részt a Ludovika közelében álló Illés-kútnál. Dr. Lásztity Demeter a szerb országos önkormányzat küldöttségének tagjaként ellátogatott Szabadkára, ahol megbeszéléseket folytattak a Magyar Nemzeti Tanács tagjaival.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok3A Budapesti és az Országos Szerb Önkormányzat zarándokútján az albániai Shkodrába is eljutottak a hegyvidéki szerbek – érdekesség, hogy onnan kerültek Magyarországra a kadarka szőlő tőkéi. A nemzetiségi önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják a magyarországi szerb iskolák támogatását, szoros kapcsolatokat ápolnak a Rózsák terén működő Nikola Tesla iskolával, és áttételesen segítették a lórévi szerb tanítási nyelvű iskola nyolcosztályossá válását. Szent Miklós napja különösen fontos a szerbek számára, ugyanis ekkor, december 19-én vették fel a kereszténységet.
A hagyományokat tartva megkoszorúzták és ismételten felszentelték a Szerb Tudományos Akadémia alapítóinak sírjait a Farkasréti temetőben. Ezzel kapcsolatban a közmeghallgatáson elhangzott, hogy a korábban a német nemzetiségi önkormányzattal a temetőbe áthelyezett német és szerb sírokat továbbra is közösen gondozzák.
Dr. Lásztity Demeter külön is köszönetet mondott a Hegyvidéki Önkormányzatnak, hogy ismét támogatta a MOM Kulturális Központban megtartott, telt házas Tabán Est megvalósítását. A tervek között szerepel, hogy jövőre a szlovák nemzetiségi önkormányzattal közösen megkoszorúzzák Szent Cirill sírját Rómában.

m–z.