Apa_is_csak_egy_van

Apa is csak egy van

Civil kezdeményezésre interaktív előadás-sorozat indult az elvált apák helyzetéről a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az első részben a családtámogatásról, a demográfiai helyzetről és az egyszülős családokról beszélt dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.
A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Fonti Krisztina alpolgármester, az „Apa is csak egy van” elnevezésű program fővédnöke köszöntötte a hallgatóságot. Egy idézettel kezdte: Erich Wolf Segal amerikai író szerint „a válás mindig keserves. Állítólag a gyerekeknek a legrosszabb, az én tapasztalatom szerint az apa is alaposan megszenvedi. […] Szülőnek lenni nem részfoglalkozás, inkább tornamutatvány. Ha az ember elengedte a trapézt, többé nem kapaszkodhat vissza.”
A világban és hazánkban is sajnos kevés a rendezett család. Nagyon sok a válás, és ezeknek legfőbb szenvedő alanyai a gyerekek. „Ezért is indítjuk útjára – tudomásunk szerint elsőként Budapesten – ezt az előadás-sorozatot, az elvált szülőkre, köztük az elvált apákra, az ő jogaikra, valamint gyermekeikre koncentrálva. Célunk a figyelemfelhívás, és hogy gyermekeink élete rendezettebbé, boldogabbá váljon” – mondta Fonti Krisztina.
Dr. Beneda Attila nemzetközi összehasonlításban elemezte a riasztó magyar demográfiai helyzetet. „Bár a 2011-es adatok szerint a huszonhét európai uniós ország közül egyik sem éri el a jelenlegi népessége fenntartásához szükséges 2,1 százalékos statisztikailag mért születésszámot, Magyarország 1,2 százalékos termékenységi mutatóval az utolsó a sorban. 2014-ben ez az arányszám kicsit javult, 1,4 százalékra. Ha a tendencia nem változik radikálisan, a prognózisok szerint 2060-ra 7 millió 900 ezerre csökkenhet a lakosságunk száma. A nem túl vidám adatok közé tartozik az is, hogy 2014-ben a házasságon kívül született gyermekek aránya több mint ötven százalék volt, és az egyszülős családok aránya egynegyedével nőtt.”
A kormány fenntartható demográfiai fordulatot szeretne elérni. Ennek érdekében rendelte el a többi között az új otthonteremtési programot, a különféle gyermekvédelmi intézkedéseket, munkahelyvédelmi akciókat és a részmunkaidő támogatását.
Az előadó kiemelte: „Intenzív gondolkodás folyik arról, hogyan lehet a gyereknevelést a társadalom számára hasznos értékteremtő tevékenységként elismerni. Hiszen jól leírható közgazdaságilag, hogy nagyrészt a ma gyermekei termelik meg, felnövekedve és munkába állva, a lakosság egészségügyi ellátásának, valamint az addigra már inaktívak nyugellátásának forrását.”
Fontos kérdés a munka és a család egyensúlya, amihez hozzájárul a nők rugalmas munkaidejének elősegítése. Szintén kiemelendők a gyermekjóléti intézkedések, köztük a 2017. januártól átalakuló bölcsődei rendszer, ami támogatja a családi, mini- és munkahelyi bölcsődék működését, s előnyben részesíti az egyszülős és nagycsaládból érkező gyerekek felvételét.
A helyettes államtitkár végezetül a gyermekneveléssel kapcsolatos információk iránt érdeklődők figyelmébe ajánlotta a csalad.hu honlapot, valamint az azon belül most induló alpontot, az Apák lapját.

(Balajthy)