Betegszallito_kisbuszt_kapott_a_Szent_Ferenc_Korhaz1

Betegszállító kisbuszt kapott a Szent Ferenc Kórház

Jelentős számú beteget fogad a Hegyvidékről a Szent Ferenc Kórház, amely az ellátás körülményeinek javítása érdekében egy szállítójárművet, valamint nyolcmillió forint támogatást kapott a Hegyvidéki Önkormányzattól. A XII. kerület segítségével megvalósuló fejlesztéseket dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató mutatta be Pokorni Zoltán polgármesternek.

„Sok hegyvidéki beteget lát el a Szent Ferenc Kórház, például a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán műtöttek jelentős része ide érkezik utókezelésre” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester abból az alkalomból, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat betegek és ápolási eszközök szállítására alkalmas kisbuszt adományozott az egészségügyi intézménynek. Hozzátette: a kerület évről évre pénzbeli hozzájárulást is nyújt a kórház fejlesztéseihez. Ezúttal összesen nyolcmillió forinttal támogatta a terheléses vizsgálatokhoz szükséges gépek, valamint EKG-készülékek beszerzését, a korszerű nővérhívó rendszer kialakítását, továbbá egy központi figyelőrendszer kiépítését, amelyre az állandó őrzést igénylő páciensek biztonságos ellátása érdekében van szükség.
A polgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat közreműködésével a kórház nemrégiben otthonápolási képzést indított el, amelyre az otthonukban gondozott betegek hozzátartozói jelentkezhetnek. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ha ők el tudnak látni alapvető ápolási feladatokat – megtanulják, hogyan kell az ágyban fekvő beteget emelni, mosdatni, vagy éppen katétert kezelni –, akkor nem feltétlenül van szükség állandó kórházi ellátásra.
„Az otthonápolási képzést eddig kéthavonta hirdettük meg, de a növekvő érdeklődés nyomán már havi rendszerességgel várjuk a hozzátartozókat az egynapos oktatásra” – beszélt a program népszerűségéről dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató. A kórház vezetője szólt arról is, hogy az intézményben megkezdődött az infarktuson, szívműtéten átesett, rehabilitációt igénylő betegek nappali ellátása. Az új rendszer bevezetése lehetővé teszi, hogy a normál kórházi ellátás mellett a betegek megszokott környezetükben, otthonukban tölthessék az éjszakát.Betegszallito_kisbuszt_kapott_a_Szent_Ferenc_Korhaz2A fenntartó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció, az egyház, magánszemélyek, valamint az önkormányzat, az állam és az Európai Unió támogatásával rövidesen építkezés kezdődik a Szent Ferenc Kórház területén. Nyolcszázmillió forintból háromszintes épületszárny jöhet létre, tíz szobával és húsz betegággyal, családorvosi és járóbeteg-rendelőkkel, tornacsarnokkal és patikával. Az új szárnyat a tervek szerint egy év múlva vehetik birtokba a betegek.
A Széher úti kórház – amely az idén ünnepli megnyitásának nyolcvanadik évfordulóját – a 2012-es struktúraátalakítás során fő szakmai profiljának a szív- és érrendszeri rehabilitációt, valamint a cukor- és a magas koleszterinszintű betegek ellátását kapta feladatául a kormányzattól. Területi ellátási kötelezettsége alapján a közép-magyarországi régió akut eseményen és szívműtéten átesett betegeiért felelős. Országos hatáskörrel bír, így az XII. kerületben lakók különösebb probléma nélkül, a jogszabályokkal összhangban, az intézmény teljes ellátási profilját igénybe vehetik, és igénybe is veszik.

sz.