Ez_csak_termeszetes

Ez csak természetes!

Minden év elején a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola kiállítása látható a Jókai Klubban. Az idei a kilencedik ilyen alkalom, Szalma Ágnes művésztanár pedig immár hetedszer válogatta össze a legjobb munkákat tanítványai rajzórán és rajz–kézműves szakkörön készült alkotásaiból.
A mostani tárlat címe „Ez csak természetes!”, és a gyerekek természeti formákhoz, jelenségekhez, növényekhez, állatokhoz, éghajlati, környezeti tényezőkhöz kapcsolódó, vagy abból kiinduló művei kaptak helyet rajta. Hellnerné Nádor Ildikó iskolaigazgató a megnyitón köszönetet mondott a Jókai Klubnak, hogy újra itt szerepelhetnek, aláhúzva, hogy iskolájukban nagy hangsúlyt helyeznek a vizuális oktatásra: „Nálunk a folyosókon a falakat a diákok alkotásai varázsolják hangulatossá. Ez a kiállítás itt, a Jókai Klubban lehetővé teszi, hogy tanulóink legszínvonalasabb műveikkel egy szélesebb nézőközönség előtt is bemutatkozhassanak.”
Szalma Ágnes arról beszélt, hogy a Jókaiban nincs magasabb óraszámú rajztagozat, de van szakkör, így azok, akik kedvet éreznek hozzá, ügyesek és tehetségesek, többet foglalkozhatnak ezzel. „Kiválasztunk egy témát, amit körbejárunk az egyébként is adott feladatokhoz csatlakozva. Ezek lehetnek megtanulandó technikák, megismert művészettörténeti stílusok vagy alkotók. Ha például a szecessziós üvegtárgyakról vagy ablakokról beszélünk, a gyerekek nem ólomcsíkból és üvegből, hanem fotókartonból és transzparens papírból próbálnak hasonlót létrehozni, mint Tiffany, vagy Róth Miksa üvegei. Átérzik a stílus lényegét, a látványt, a technikát, a képalkotás mikéntjét. Nagyon szép munkák születnek így.”
Az elmondottakat példázzák, a nyolcadikosok szecessziós stílusú képei, vagy a „Szeretünk, Van Gogh” képsor. Értékes alkotások születtek a kisebbek keze nyomán is. A természet mindig is fontos inspirációs forrása volt a művészetnek, hálás téma, mivel a harmónia, a szépség, a változatosság a természetben magától értetődik.
A művészetek iránt érdeklődő gyerekek természetesen nem csak rajzolnak a Jókai iskolában. Szalma Ágnes elmesélte, hogy elődje, Juhász Judit tanárnő sokat foglalkozott kerámiával. Tanár társaival együtt ki is használják a lehetőséget az agyagozásra, a nyár elején rendszeresen szerveznek kerámia-alkotótábort.
Jó szívvel ajánljuk a kedves, érdekes, derűs hangulatú alkotásokat, amelyeket február 25-ig láthatnak a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).

Balajthy Anna