Feszegetjuk_a_hatarainkat1

„Feszegetjük a határainkat”

A Hegyvidékről indult, és országos szintűvé vált. Ahhoz már hozzászokhattunk az utóbbi években, hogy a MOM Kulturális Központ nívósabbnál nívósabb programokat kínál, amelyek a város minden részéből vonzzák az embereket, de a február 21-től második alkalommal sorra kerülő Cziffra Fesztivál minden eddigi rendezvényt felülmúl. Hambuch Gerdával, a MOMkult ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Úgy tűnik, minden fesztivál sikerré válik, amit elismert zenészek indítanak el. A Kaposfestet Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész kezdte, most Várdai István csellóművész folytatja. A Cziffra Fesztivál ötlete Balázs János zongoraművésztől ered, és a tavalyi siker után immár a második kezdődik február huszonegyedikén. Miért épp a MOM Kulturális Központra esett a választása helyszínként?

– Balázs János zongoraművész 2014 óta vezeti intézményünkben az MVM-koncertek – A hangszerek világa elnevezésű sorozatot, amely kisebb és nagyobb korosztályoknak mutatja be a zongorát, játékos módon, havonta egyszer. Én több zeneakadémiai koncertjét láttam, és tudtam, milyen zseniális művész. Amikor megkeresett a Cziffra Fesztivál ötletével, elmondta, hogy nem pusztán koncertsorozatra gondol, hanem egy ügyet szeretne szolgálni – az ő művészeti vezetése mellett ápolnánk Cziffra György zongoravirtuóz szellemi hagyatékát. Szakmai programot állítana össze, számos művész részvételével. Nekem csupán az volt a kérdésem a felvetésére, hogy van-e terve több évre előre. A válasza „igen” volt, ami nekem elegendőnek is bizonyult. Balázs János személye számomra tökéletes garancia a minőségre, így a MOM Kulturális Központ nemcsak helyszínként, hanem szervezőként is nagy örömmel állt elébe a közös munkának.Feszegetjuk_a_hatarainkat2

Bármennyire is sokszínű és magas színvonalú az, ami a MOMkult-ban zajlik, nem tartott attól, hogy túl nagy vállalás lesz a fesztivál megszervezése?

– Bár tizenhat éve dolgozom a szakmában, sok mindent meg- és átéltem már, de engem is értek meglepetések, hogy egy ilyen méretű esemény szervezése mi mindennel jár a megszokotthoz képest. Szerteágazó feladat, a szakmai program összeállításától kezdve a technikai, logisztikai munkákon és számos egyeztetésen keresztül a marketingfeladatokig. Bár nálunk is rendszeresen zajlanak klasszikus zenei koncertek, nem erről voltunk, vagyunk a legismertebbek. El kellett jutnunk a klasszikus zenét hallgatókhoz. Egyedi arculattal, katalógussal, print és online hirdetésekkel értük el a célközönséget. Munkánkat siker övezte, mert már egy hónappal a fesztivál kezdete előtt minden jegy elkelt.

Úgy tűnik, mintha a Cziffra Fesztivál azt mutatná meg, mi mindenre képes még a MOM Kulturális Központ.

– Hát, azért feszegetjük a határainkat… Véges a kapacitásunk, hiszen egy év nekünk is csak háromszázhatvanöt napból áll, de azt vallom, hogy minőségben mindig lehet fejlődni. A felújítás óta eltelt öt esztendőben azt céloztuk meg, hogy az alap közművelődési, elsősorban a kerületi polgároknak szóló feladatok mellett fővárosi, adott esetben akár országos lefedettségű program- és találkozóhellyé váljunk.

Ami sikerült is.

– Nehéz most pozícionálni a MOM Kulturális Központot. Korábban művelődési házként működtünk. A közművelődési tevékenységünk megmaradt, de szerettük volna, ha még hozzáteszünk valamit ehhez a szerephez. Mára valóban számos olyan programunk van, sok esetben nemzetközi szintű, ami kiemelte az intézményt a klasszikus közművelődési szerepből. Nagyon odafigyelünk a visszajelzésekre, a közönség igényeire. Hagyni kell, hogy a maga útján is alakuljon, nőjön az itt folyó kulturális élet, ami egy örök mozgásban lévő, érzékeny folyamat. Ahhoz, hogy a mostani szintig eljussunk, elengedhetetlen volt az önkormányzat 2011-es, nagyszabású beruházása és technikai fejlesztése, amit uniós pályázat tett lehetővé.

Már a tavalyi Cziffra Fesztivál sikere után azt nyilatkozta, hogy a rendezvény túllépi majd a MOM Kulturális Központ határait. Milyen változásokat jelent ez az idei programban?

– Míg az első fesztivál négy koncertből állt, az idén már nyolcat szervezünk. Bővítettük a helyszíneket, a Zeneakadémia is otthont ad három koncertnek, de a teljes szervezés az intézményünk és a Besszer Koncert Kft. feladata maradt. Csakúgy, mint tavaly, egyéb programokkal, mesterkurzussal, zongoraversennyel egészül ki a fesztivál. A Fővárosi Szabó Ervin könyvtárral közös szervezésű, „Cziffra-kód” című program kifejezetten a fiatalokat szólítja meg. A csapatokat alkotó résztvevők modern technikai eszközökkel végezhetik el a Cziffra György életének helyszíneivel kapcsolatos feladatokat, a könyvtár zenei gyűjteménye részlegének segítségével.

Hogyan adódott, hogy most már külföldiek is fellépnek?

– Balázs János ötlete volt, hogy nemzetközivé bővítsük ki a második fesztivált. A török származású Fazil Say zongoraművész koncertje nagyon különleges estnek ígérkezik, Mischa Maisky csellóművész pedig a gálakoncerten lép fel, a Zeneakadémián, ahol a Cziffra Fesztivál Tehetség Díjait és Életmű Díjait is átadják.

Mint említette, a koncertekre már minden jegy elkelt, úgy tűnik tehát, hogy a siker garantált.

– A Cziffra Fesztivál teljes egészében Balázs János szellemi terméke, s nagyon jó érzés látni, mekkora alázattal és szeretettel állt hozzá ahhoz, hogy még időben felélessze Cziffra György emlékét. Missziót indított el annak érdekében, hogy a nagy művész az őt megillető helyre kerüljön. Nagy örömmel állunk mellette.Feszegetjuk_a_hatarainkat3

V. K.