Get_Closer_Jazzfesztival_masodszor

Get Closer Jazzfesztivál másodszor

Hazai viszonylatban egyedülálló jazzfesztiválnak adott helyet a MOM Kulturális Központ tavaly áprilisban. A koncertsorozat hagyományteremtő szándékkal indult, a XII. kerületben működő Get Closer iroda olyan eseményt kívánt megrendezni, ami – mint erre az elnevezésük is utal – közelebb hozza a műfajt a közönség szélesebb rétegéhez. Az idén március 24–26-ig következik a folytatás.
A koncertek most is két részre oszlanak, először hazai zenészek játszanak, majd világsztárok fellépése koronázza meg az estéket. A honi jazzt képviselő koncertrészt mindhárom alkalommal a tavaly elhunyt kiemelkedő jazzművész, Vasvári Pál emlékének szentelik. Valamennyi formációban játszik az ő ugyancsak basszusgitáros fia, Vasvári Márton, aki két együttesnek egyben a vezetője is.
Az első estén az 1989-ben alapított jazz-rock group, az In Line lép fel, természetesen már új tagokkal, amelyben a neves jazz-zongorista, Nagy János és gitáros fia, Nagy Ábel is szerepel. Zsemlye Sándor szaxofonozik, Szaniszló Richárd vibrafonozik, Krecsmáry Zsolt dobol, Mogyoró Kornél játszik ütőhangszereken.
Másnap a Vasvári String Trió kezd, amelynek elődjét 2001-ben alapította Vasvári Pál. A hazai viszonylatban úttörő formációban három húros hangszerest hallhatunk: Vasvári Mártont basszusgitáron, a legendás Didier Lockwood tanítványát, Frankie Látót hegedűn és Birta Miklóst gitáron.
A harmadik napon a Kárpáti Dódi Priváti Projekt muzsikál, amelyben az elektronikus improvizált zene és énekbeszéd mestere trombitál is. Szaniszló Richárd vibrafonozik, Vasvári Márton basszusgitározik, a veterán Kőszegi Imre dobol.
Az idei külföldi vendégek névsora jazz szempontból még a tavalyi fesztiválét is túlszárnyalja. Az első nap nagy attrakciója a John Scofield Quartet fellépése lesz, amelyben a világhírű gitáros lemezen is megjelent legújabb projektjét mutatja be a hazai közönségnek. Kellő öniróniával, korára utalva, a program a Country for Old Men címet viseli. Scofield hosszasan tanulmányozta a country stílusjegyeit, és mesterien rátalált a két műfaj közti átjárhatóságra olyan nagy ikonok dalainak feldolgozásával, mint Hank Williams, Dolly Parton vagy Patti Page. (Az album néhány nappal ezelőtt Grammy-díjat kapott.)
A második estén rendhagyó felállást láthatunk: Richard Galliano olasz-francia harmonikaművész és a legendás amerikai bőgős, Ron Carter duója szórakoztatja a nagyérdeműt. Galliano Párizsban Charles Aznavour és Juliette Greco sanzonjainak és filmzenéinek közreműködője volt, majd neves francia és amerikai jazz-zenészek partnere lett, Daniel Humairtől Gary Burtonig. Több mint negyed évszázada létezik duója Ron Carterrel. Utóbbi a jazzvilág egyik legnagyobb alakja. Az idén 80 éves művész több mint kétezer lemezfelvételen játszott, pályájának legkiemelkedőbb szakaszát a Miles Davis Quintetben eltöltött évek jelentik.
Vasárnap este az Erik Truffaz Quartet Doni Doni (Lépésről lépésre) című új programjával érkezik hozzánk. A svájci származású trombitás a francia jazz fenegyereke immár három évtizede. Számára nincs tabu, elsőbbséget élvező kulturális hagyomány. A MOMkultban az afrikai etno-jazz és az instrumentális pop között egyensúlyozó műsorával lép fel, két egzotikus mali énekes vendégszereplésével.

Márton Attila