Katyuzas_folyamatosan

Kátyúzás folyamatosan

Az utóbbi hetekre jellemző mínuszok és az átmeneti olvadás alaposan megviselik az aszfaltburkolatot, hiszen a kezdetben apró repedésekbe beszivárgó, majd megfagyó víz szinte szétfeszíti a pályaszerkezetet és az évtizedekkel ezelőtt még vékonyabb rétegben felvitt kopóréteget. Ez az oka annak, hogy az utóbbi hetekben a XII. kerületi utakon is megnőtt a friss kátyúk száma. Az úthibák megszüntetésén folyamatosan dolgozik a Hegyvidéki Önkormányzat által közbeszerzésen kiválasztott kivitelező.
Azonnali veszélyelhárítás esetén – erre akkor van szükség, ha a kátyú közvetlenül fenyegeti a közlekedés biztonságát – a szakemberek hideg aszfalttal töltik ki a körbevágott üreget. Ennek előnye a gyorsaság, hátránya, hogy a tömítőanyag idővel megsüllyedhet, ezért cserére szorul.
Amikor egyszerre több kátyút kell kijavítani, öntött aszfaltot használnak, ami jobban tapad, azonban teherbírása némileg kisebb az eredeti aszfalténál. A legjobb megoldás a hengerelt, szintén forró aszfalttal történő kátyúzás, aminek feltétele az enyhe időjárás. Előfordul, hogy egy útszakaszon annyira sok a kátyú, hogy nem gazdaságos az egyenkénti javítás, ilyenkor nagyobb felületen a teljes kopóréteget kicserélik.
A polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának tájékoztatása szerint tavaly több mint 1600 úthibát szüntettek meg, ami mintegy 4000 négyzetméternyi aszfaltozást jelentett. A javításokat műszaki ellenőr veszi át, a kivitelező két év garanciát vállal a munkájára.
Januárban megkezdték az utak felmérését, a rossz idő ellenére száz helyszínen már befejeződött a kátyúzás, további kétszáznál folyamatban van. Az utakat folyamatosan ellenőrzik, és várják a lakossági bejelentéseket is: erre a www.hegyvidek.hu honlapon és a mobiltelefonra is ingyenesen letölthető Hegyvidék-applikáción keresztül, fővárosi kezelésű utak esetében pedig a 301-7500-as telefonszámon van lehetőség.

mm.