Segitseg_a_rakellenes_kuzdelem_vilagnapjan

Segítség a rákellenes küzdelem világnapján

A rákellenes küzdelem világnapja alkalmából az idén is jelentős, összesen ötvenmillió forint értékben támogatja a Béres Alapítvány a daganatos betegek gyógyulását. Az adományokat a betegszervezetek mellett az Országos Onkológiai Intézet juttatja el az érintettekhez.

„Ez a nap felkiáltójelet tesz mindnyájunk szívébe, arra figyelmeztet, hogy vannak lehetőségeink, feladataink és kötelességeink” – mondta a rákellenes küzdelem világnapján az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón Béres Klára, aki a Béres Alapítvány elnökeként ötvenmillió forint összegben ajánlott fel Béres Cseppeket a daganatos betegeknek. Nem először nyújt segítséget az alapítvány a rákkal küzdőknek: évről évre több tízmillió forint értékben biztosít számukra Béres-termékeket.
A szervezet hosszú évek óta, gyakorlatilag a megalakulásától kezdve, széles körű társadalmi munkát folytat, aminek egyik alappillére az egészségtudatosságra nevelés. A prevenció fontosságáról a Béres Gyógyszergyár alapítója, id. dr. Béres József is sokszor beszélt, azt akarta megértetni az emberekkel, hogy könnyebb megvédeni az egészséget, mint gyógyítani a betegségeket.
„Munkássága szorosan kötődött a daganatos betegségek elleni küzdelemhez – beszélt Béres Józsefről az elnök. – Elvitathatatlan érdeme volt, hogy felismerte, bizonyos nyomelemek jelenléte meghatározó a szervezet anyagcsere-folyamatai és az immunrendszer helyes működése szempontjából. Ma már általánosan elfogadottá vált az a felismerése is, miszerint ezeknek a létfontosságú anyagoknak jelentős szerepük van a rák kialakulásának megelőzésében, legyőzésében.”
Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa a primer prevenció jelentőségéről szólt, a daganatos betegségek egyharmadát ugyanis meg lehet előzni. Mint mondta, kockázatnövelő tényező a dohányzás, az alkoholizmus és a túlsúly. Az étkezés során érdemes kerülni a zsíros ételeket, a vörös húsokat, inkább tejterméket, fehér húsokat, zöldséget, gyümölcsöt célszerű fogyasztani. A fizikai aktivitás hiánya ugyancsak növeli a rák kialakulásának kockázatát.
„Vegyünk részt a központilag szervezett szűréseken, hiszen tünet- és panaszmentes rákbetegség megléte esetén korai stádiumban lehet elkezdeni a kezelést, amikor a gyógyítási eredmények akár kilencvenöt-kilencvennyolc százalékosak” – hívta fel a figyelmet a főigazgató. Sajnálatosnak nevezte, hogy az államilag finanszírozott emlőrák-, méhnyakrák-, valamint vastag- és végbélrákszűréseken a részvételi arány Magyarországon az érintett emberek felét sem éri el.
Hazánkban 2007 és 2015 között a rákos megbetegedések gyakorisága tízezer fővel emelkedett, ugyanakkor a halálozási szám 1100-zal csökkent, ami több mint tízszázalékos javulást jelent a gyógyítási, gyógyulási rátában. Történtek tehát kedvező változások a rákellenes küzdelemben – tette hozzá Kásler Miklós. Országszerte kialakult az onkológiai ellátás struktúrája, sikerült meghatározni a kompetenciaszinteket, a primer prevenció területén pedig fontos lépés volt a humán papillomavírus (HPV) elleni oltás bevezetése, a HPV ugyanis nemcsak a méhnyak, hanem sok esetben a szájüreg, a garat, a gége, a nyelőcső, a vastag- és végbél, valamint a genitáliák daganatainak kialakulásáért is felelőssé tehető.

z.