Tobb_mint_otszazzal_bovult_az_ovodai_ferohelyek_szama1

Több mint 500-zal bővült az óvodai férőhelyek száma

A kerület óvodáival ismerkedhettek, valamint a jelentkezés feltételeiről tájékozódhattak azok a hegyvidéki szülők, akik ellátogattak a Jókai Klubban megrendezett Óvodakóstolgató című programra. A fórumon elhangzott: elektronikusan is intézhető az óvodai jelentkezés, az ehhez szükséges regisztrációt pedig a nyílt napokon is el lehet majd végezni.

„Az óvoda nem gyár, hanem szeretetteli burok” – osztotta meg véleményét az idei Óvodakóstolgatón a szülőkkel Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint mindnyájan büszkék lehetünk a Hegyvidéken működő kiváló intézményekre. A kiemelkedő színvonalat igazolja – tette hozzá –, hogy a város más részeiből és az agglomerációból is sokan szeretnék hegyvidéki óvodába íratni gyermeküket. A helyi önkormányzat azonban csak a XII. kerületben lakó gyerekek számára tud elhelyezést garantálni, mindenki mást a fennmaradó férőhelyekre lehet felvenni.
Fonti Krisztina alpolgármester arról szólt, hogy az elmúlt években több olyan esetre is fény derült, amikor egy lakásba nem a kerületben élő családok jelentkeztek be, hogy gyermekeiket hegyvidéki óvodába járathassák. „Ezért az óvodai jelentkezés során minden szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a bejelentett lakcímén életvitelszerűen tartózkodik gyermekével – mondta. – Ha az óvoda felszólítására az életvitelszerűséget nem tudja igazolni a szülő a területileg illetékes védőnő nyilatkozatával, akkor a körülmények tisztázása érdekében családlátogatásra kerülhet sor.”
Az óvodák az idén május 8-tól 12-ig várják azok jelentkezését, akik ez év augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket. Ha a gyermek augusztus 31-e után lesz hároméves, de a szülők szeretnék óvodába íratni, akkor egy regisztrációs lapot érdemes kitölteni, az intézmények ugyanis így tudnak kalkulálni azzal, hogy várhatóan mennyien tartanak majd igényt az évközi beíratásra. Ha a nevelési év kezdete, azaz szeptember 1-je után kérik a beíratást, akkor az önkormányzat oktatási irodáján lehet jelentkezni, amint a gyermek betöltötte a harmadik életévét.Tobb_mint_otszazzal_bovult_az_ovodai_ferohelyek_szama2

Lemondhat a szülő az óvodáztatásról

„Azt a kerületben lakó gyermeket, aki 2017. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, kötelesek vagyunk felvenni. A szülők azonban dönthetnek úgy, hogy nem kívánják beíratni gyermeküket, például azért, mert egy ideig még otthon maradnak vele, vagy inkább magánóvodát választanak. Ilyen esetekben lemondó nyilatkozatot kell kitölteni, amelyhez a területileg illetékes óvodavezető és a védőnő egyetértő nyilatkozatát is csatolni kell” – tájékoztatta a fórum résztvevőit Fonti Krisztina.
Az óvodai jelentkezés során szem előtt tartják, hogy a szülő melyik óvodába szeretné beíratni gyermekét, ám a választott intézmény a férőhelykorlát miatt nem mindig tudja teljesíteni az összes felvételi igényt. Így csak azt tudják biztosan ígérni, hogy valamelyik hegyvidéki óvodába felvételt nyer az augusztus 31-ig harmadik életévét betöltő kerületi gyermek – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.
Az elmúlt években jelentősen bővítette az önkormányzat az óvodai kapacitásokat, 2009 óta 514-gyel nőtt a férőhelyek száma. Az Orbánhegyi Óvodák Kiss János altábornagy utcai tagóvodájában az idén egy újabb csoportszobát vehetnek birtokba a gyerekek.
Részben az új kapacitások megjelenésével függ össze, hogy némileg módosultak az óvodai körzethatárok – az ELTE gyakorlóóvodájának körzete például azért csökkent, mert nem messze az intézménytől alakították ki az új Orbánhegyi-tagóvodát. Az utcajegyzék felülvizsgálatának további célja volt, hogy a körzetek kevésbé legyenek széttagoltak, valamint hogy egy-egy körzetes óvoda könnyebben elérhető legyen tömegközlekedéssel (a megváltozott körzethatárokról 2017. január 31-i lapszámunkban olvashatnak részletesen – a szerk.).

 

Elektronikusan is intézhető a jelentkezés

„Jelentkezés előtt érdemes ellátogatni az óvodák nyílt napjaira, amikor a szülők – akár a gyermekeikkel együtt – betekintést nyerhetnek az intézmény életébe, találkozhatnak az óvónőkkel. A nyílt napokon már arra is lehetőséget biztosítunk, hogy a látogatók regisztrálják magukat az önkormányzat elektronikus ügyintézési rendszerébe, így az óvodai jelentkezést akár otthonról, online is el lehet majd intézni a beiratkozás hetében” – beszélt az újdonságokról Fonti Krisztina.
A hegyvidéki „e-ügyintézés” részleteit Gyurkovics László, az önkormányzat anyakönyvi és ügyfélszolgálati irodájának vezetője ismertette. A tavaly óta működő rendszerben az óvodai jelentkezés mellett elektronikusan intézhető a parkolási engedélyek igénylése, továbbá időpontot lehet foglalni a polgármesteri hivatalban személyesen intézendő ügyekhez. A kerületi ügyfélportál folyamatos fejlesztés alatt áll, a tervek szerint hamarosan az online adóbevallás és -befizetés, valamint az adóegyenleg-lekérdezés lehetőségével bővül a szolgáltatások köre.
Az „e-ügyintézés” rendszerébe az előbbiekben említett módon az óvodák nyílt napjain regisztrálhatják magukat a szülők, és az önkormányzat ügyfélszolgálatán is elintézik soron kívül a regisztrációt. Akinek van Ügyfélkapu-hozzáférése, ami a magyarorszag.hu weboldalon jogosít ügyintézésre, már a hegyvidéki ügyfélportálra is be tud lépni – ebben az esetben tehát nincs szükség az egyszeri alkalommal történő személyes azonosításra.
Szülői kérdések kapcsán Gilicze Zoltán, az önkormányzat oktatási és közművelődési irodájának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy május 8–12-ig az óvodák egységes nyitvatartással, hétfőn, szerdán és pénteken 8–12, kedden és csütörtökön 14–17 óráig várják a jelentkezőket, a jelentkezések sorrendje azonban nem befolyásolja a felvételi eljárás eredményét. A felvétel során elsősorban azt vizsgálják, hogy a gyermek az óvoda körzetében lakik-e, míg a szülő körzetben található munkahelye másodlagos jogosultságot jelent.
A körzetben élő gyerekek közül az részesül előnyben, akinek a testvére a kiválasztott intézménybe jár, nagycsaládban él, vagy a szülője egyedül neveli, továbbá sajátos nevelési igényű. A felvételről az óvodavezető hozza meg az első fokú döntést, ennek határideje 2017. június 16.

 

Hagyjuk jó szívvel a gyermeket az óvodában!

„Egy hároméves gyermeknek bizonyos dolgokat már teljesítenie kell, hogy helyt tudjon állni az óvodában” – mondta el a fórumon Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi tagintézményének vezetője. A pszichológus szerint hároméves korukra a gyerekek eljutnak az önállóság egy bizonyos szintjére, tudnak egyedül étkezni, több-kevesebb segítség nélkül öltözni, és általában a szobatisztasággal sincs gondjuk.
A beszédfejlődésük ott tart, hogy rövidebb-hosszabb mondatokban ki tudják fejezni magukat. Kommunikációjuk normális esetben már kétirányú, azaz nem csak azt képesek közvetíteni, hogy ők mit akarnak. A kapcsolatteremtésre is megvan az igényük, ám előfordulhat, hogy valaki a szorongása miatt eleinte nehezen oldódik fel közösségben.
„Hagyjuk jó szívvel a gyermeket az óvodában, legyünk bizalommal az intézmény iránt!” – tanácsolta a szakember, aláhúzva: a szülők bizonytalanságát, félelmét a kicsi könnyen megérzi. Tapasztalatai szerint az édesanyjuktól nehezen elszakadó, szorongó gyerek számára sokat segíthet, ha van nála egy „átmeneti tárgy”, például egy kedvenc plüssállat, ami összekötő kapocs lehet az otthon és az óvoda között.

z.