Ujabb_harom_dan_a_Suhari_Dojoban

Újabb három dan a Shuhari Dojóban

Megduplázták mesterfokozataik számát a Shuhari Dojo karatésai, akik a legutóbbi országos övvizsgán újabb három dant – azaz fekete övet – szereztek. A Hegyvidék Sportegyesület edzői és tanítványaik a shito-ryu világkupán is remekeltek. Az ott begyűjtött hat érem szintén azt bizonyítja, hogy kiváló szakmai munka folyik a Győri úri dojóban, ahol korosztálytól függetlenül többféle küzdősport rejtelmeinek elsajátítására nyílik lehetőség.

Remekül szerepeltek a Hegyvidék Sportegyesülethez tartozó Shuhari Dojo karatemesterei a legutóbbi országos övvizsgán, Budaörsön. Első dan fokozatát – fekete övét – szerezte meg az U21-es válogatott Kunos Zsuzsanna, aki tizenegy éve foglalkozik komolyabban a sportággal. „Elsősorban a küzdelem kategóriában indulok a versenyeken, az övvizsgán azonban a kata- és az alapgyakorlatok bemutatását is értékelték a nagymesterek” – mondta, hozzátéve, hogy hozzá hasonlóan minden kezdő karatés arra vágyik, egyszer megszerezze a fekete övet, ezért is örül annyira a sikeres vizsgának.
Már ismerős az érzés Anti Zsuzsa számára, a Shuhari Dojo egyik legeredményesebb versenyzője ugyanis a második fekete övét érdemelte ki, míg a felkészülését segítő Szigeti András immár 3 danos mesternek mondhatja magát.
„Szinte mindegy, hogy az ember milyen versenyző, mert a dan fokozat elérése rendkívül összetett tudást kíván. Hozzátartoznak a formagyakorlatok, a szabad küzdelem, a páros gyakorlatok és a bunkai, ami tulajdonképpen a formagyakorlatok értelmezése. A vizsga két és fél óra fizikai munka, amihez a technikai felkészültség mellett komoly erőnlétre is szükség van” – foglalta össze tapasztalatait Anti Zsuzsa, aki arról is beszélt, hogy az övvizsga egy háromnapos eseménysorozat része volt, ennek keretében szemináriumon vettek részt, valamint tanítványaikkal együtt elindultak a shito-ryu karate világkupán. Méghozzá eredményesen, hiszen a gyerekek 3 bronz- és 2 aranyérmet szereztek, míg a két mester a dobogó második fokára állhatott fel.
Úgyszintén részt vett a világkupán – a legnehezebbek között – a dojóban jógaórákat is tartó Bóné Zoltán, aki annak ellenére, hogy a küzdelem során részleges Achilles-ín-szakadást szenvedett, megszerezte a harmadik helyet. Nevéhez egy hegyvidéki sportszakmai siker is fűződik, őt választották meg az újonnan megalakult, nem olimpiai sportágakat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkárává.
A Shuhari Dojo vezetőjeként a világkupát értékelő Kápolnási Márton szerint az elért eredmények annak fényében különösen tiszteletre méltók, hogy az egyesület elsősorban nem a versenyeztetést, sokkal inkább a tömeg- és diáksport fejlesztését tartja szem előtt. Jelenleg két nagy eseményre készülnek. Tavasszal a Hegyvidék Sportegyesület nemzetközi szemináriumot szervez, amin nagynevű külföldi mesterek tartanak edzéseket. A kezdeményezés célja a dojo és az egész magyar karatesport fejlődésének előmozdítása. A hegyvidéki versenyzők elindulnak a japán hayashi-ha-shito-ryu stílus hivatalos világbajnokságán, aminek július 29–30-án Barcelona ad otthont. Két évvel ezelőtt ugyanennek a szervezetnek az Európa-bajnokságán Kápolnási Márton a harmadik, Balogh Endre pedig a második helyen végzett – állításuk szerint egy ehhez mérhető szerepléssel ezúttal is elégedettek lennének.
A dojóban természetesen folyamatosan zajlanak a különféle tanfolyamok. Március elsejétől két hónapos speciális kurzus indul, amin a karate, az aikido és a judo alapjait ismerhetik meg a résztvevők. Azokat várják, akik érdeklődnek a távol-keleti küzdősportok iránt, de még nem tudják, melyiket gyakorolnák komolyabban.
Kedden és csütörtökön délután négy órától karateedzést tartanak óvodásoknak és kisiskolásoknak, este hattól az egyik teremben aikido-, a másikban judoóra kezdődik. Hétfőn és szerdán a 12–18 év közöttiek és a felnőttek karate-, valamint aikidoedzéseken vehetnek részt.

M.

 

További információk: www.mesterekklubja.hu, www.shuharidojo.hu. Kápolnási Márton: 06/70-779-5577.