Vorosen_izzo_csodazoldseg

Vörösen izzó csodazöldség

Február táján már igazán kezd hiányozni a színek kavalkádja a piaci sétákon. Igaz, hogy a déligyümölcsök, továbbá az üvegházas és import zöldségek kínálatával jóval bővebb a választék, de ez azért mégsem helyettesíti a harsogó tavaszi-nyári színorgiát. A természet azonban ilyenkor is bölcsen ellátja az embert azokkal a hasznos tápanyagokkal, amik stabilan feltöltik szervezetünket a szükséges energiával.
Ott van például a cékla! A szerény külső mögött harsány, igazán tartalmas és nagyon finom belső rejtőzik. Ráadásul még szép is. Egyre több fajtája kapható nálunk; érdemes kicsit odafigyelni a különbözőségekre, hiszen ezeket vegyítve izgalmasan dekoratív és persze nagyon egészséges salátát készíthetünk.
Lássuk, mi mindenben jó ez a répaféle! Legnépszerűbb, mindenki által ismert tulajdonsága az a bizonyos vérképző hatás, amit – jóllehet vastartalma nem kiugróan magas – e zöldséget fogyasztva kiemelkedően jól képes hasznosítani a testünk.
Alacsony kalcium- és magas nátriumtartalma következtében a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Ha időnként céklakúra alá vetjük magunkat, sikeresen megelőzhetjük a gyűjtőerek falainak megkeményedését. A kálium pedig hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztítóanyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.
Tisztító és sejtregeneráló hatása az utóbbi időben a népszerűség csúcsára emelte ezt a zöldségfélét, köszönhetően azoknak a kísérleteknek, amik bebizonyították, hogy a cékla színezőanyagai – például a betain glükozid – pótolják a rákos sejtekben a légzőaktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színezőanyag hidrogénatomokat köt meg, és ezzel 1000-1250%-kal javítja a sejtek légző képességét. Az a vörös festékanyag tehát, amely olyan ellenállhatatlanul széppé teszi ezt a répafélét, jótékony, tumorellenes hatással is bír. Nem véletlen, hogy a rákos megbetegedésekre cékla–répa–alma–citrom kombinációt ajánlanak.
A céklalé mindennapi fogyasztása egyébként is erősen javallott. Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.
Sárgarépalével kombinálva kiváló májtisztító, de túlzott alkoholfogyasztás, gyomorégés, reflux esetén is hatékony, mivel nem engedi hosszasan időzni a toxikus anyagokat a bélrendszerünkben. Béltisztító és enyhe hashajtó hatása révén aranyér és szorulás esetén is kifejezetten ajánlott.
Erősítő hatása mellett mitesszerek, pattanások és korpásodás kezelésére is javasolják. Fogyasztása különösen hasznos várandós kismamák számára, hiszen természetes úton juttatja szervezetükbe az ilyenkor nélkülözhetetlen folsavat. A folsav a magzati fejlődés alatt az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával több fejlődési rendellenesség (például a nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
A rubinvörös zöldséggel egyaránt fokozhatjuk a fizikai és a szellemi teljesítményünket: mozgás közben csökkenti szervezetünk oxigénfelvételét, így kevésbé érezzük fárasztónak az edzést. Állóképesség-növelő és vérnyomáscsökkentő hatása, valamint magas káliumtartalma miatt sportolóknak is kifejezetten ajánlott. Akkor is bátran fogyasszunk céklát, ha szellemi kapacitásunkat szeretnénk felturbózni, ugyanis javítja a vér áramlását, serkentve ezzel az agy működését.

Kövesdy–Sashegyi