Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fordítsunk hátat a fagynak: fűtsük be a konyhát!

E rovatunkban olyasmivel akarunk szolgálni, ami kényelmesebbé, kellemesebbé, jobbá, szebbé teszi mindennapjainkat. Nem nagy kérdésekre szeretnénk megfelelni, hiszen az élet kellemetessége túlnyomórészt nem a nagy dolgokon múlik, hanem apróságok sorozatán.

Paradicsomos bableves

Kedves mátészalkai festőművész barátunk időről időre meglátogat minket. Ilyenkor három-négy napra beveszi magát az otthonunkba, játszik a gyerekeinkkel, sorra járjuk vele a város friss kiállításait, és jobbára háziasszonyi teendőim közt sem hagy magamra. Beáll velem a konyhába, beszélgetünk, sőt időnként még a fakanalat is átengedem neki. Ő készítette először nekünk az alábbi, kissé rendhagyó bablevest, amely azóta igazi klasszikussá nőtte ki magát a családban.

Hozzávalók

1 csokor újhagyma

2 fehérrépa

5 gerezd fokhagyma

1 cukkíni

2 ek vaj

2 ek olívaolaj

2 ek paradicsompüré

só, bors

1 ek balzsamecet

friss tárkony

1 babkonzerv

1 liter hús alaplé

Elkészítés
A hagymát vékonyan felszeleteljük, a répát megpucoljuk, és a cukkínivel együtt felkarikázzuk. A vajat és az olajat egy nagyobb lábos alján felhevítjük, majd megdinszteljük rajta a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és kevés friss tárkonyt adunk hozzá. Belekeverjük a paradicsompürét és a babot, majd felöntjük az alaplével. Lefedve, kis lángon, jó másfél óráig főzzük.Forditsunk_hatat_a_fagynak1

 

Csirke paplanban

Illatos, finom és bombabiztos fogás, nem lehet elrontani! Ünnepi ebédnek, vendégvárónak kitűnő, nagy előnye, hogy előre elkészíthető. Most olívás sültburgonya-karikákkal ajánljuk.

Hozzávalók

1 kg csirkemell

2 csomag újhagyma vagy 1 db póréhagyma

25 dkg gomba

1 ek mustár

2 ek liszt

2 Camping sajtkrém

5 dl csirkealaplé

1 csomag dupla leveles tészta

kakukkfű, szerecsendió, só, bors

Elkészítés

Zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd kis víz hozzáadásával meg is főzzük, hogy krémes és ne darabos legyen. Beledobjuk az apró kockákra vágott csirkemellet, megforgatjuk a forró hagymás zsírban, majd hozzáadjuk az apró szeletekre vágott gombát, megfűszerezzük, összedinszteljük. Felöntjük az alaplével, és megfűszerezzük, végül belenyomjuk a sajtkrémeket is.

Amíg rotyog, gyorsan kizsírozzuk a mély tepsit, és belefektetjük a leveles tésztát. Beleöntjük a gombás csirkemellet, és óvatosan ráborítjuk a másik levelestészta-lapot. A tetejét megkenjük tojással, hogy fényes barna legyen, és addig sütjük 180 fokon, amíg szép, sült színe lesz.
A héjában főtt krumplit a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd fél centi vastag szeletekre vágjuk. Az olívabogyókat felkarikázzuk, és a sózott krumpliszeletekkel együtt kevés olajon megpirítjuk. Forditsunk_hatat_a_fagynak1

 

Citronádgolyók

Könnyű és gyors édesség, a dolgozó nő öröme ez a recept, amelyet a munkahelyemen tanultam egyik asszonytársamtól. Pillanatok alatt elterjedt minden lelkes kollégánál. Eredetileg szimpla mennyiségben kaptam meg a hozzávalókat, de nem érdemes kicsiben gondolkodni, hiszen a csokigolyó jól tárolható, sokáig eláll(hatna), ha meg nem ennénk…

Hozzávalók

50 dkg cukor

50 dkg háztartási keksz

10 dkg mazsola

10 dkg dió

30 dkg vaj

4 egész tojás

10 dkg kakaó

10 dkg narancshéj vagy citronád

rum

Elkészítés

A tojásokat felverjük a cukorral, beletesszük a vajat, és folytonos keverés mellett felfőzzük. Közben a mazsolát megmossuk, megszabadítjuk a szárától, és rumba áztatjuk, a diót pedig durvára vágjuk. A kekszet is apróra törjük géppel, vagy tiszta ruhába téve kalapáccsal, majd ezt is meglocsoljuk finoman egy kis rummal.
Ezután az összes apró hozzávalót belekeverjük a felfőzött masszába, majd elkészítjük a golyócskákat, és száradni hagyjuk egy napig. A legvégén kakaóporba hempergetjük őket, így szárazabbak, könnyebben tárolhatók. Forditsunk_hatat_a_fagynak3

 

Narancsos csokoládétorta

Mondhatnám azt is, hogy a narancsos sacher torta receptje következik, ha nem lennének mindenkinek olyan rossz emlékei ezzel a névvel kapcsolatban. A hagyományos, száraz, morzsálódós sacher helyett ebben az esetben egy különlegesen szaftos, mennyei csokitortát kapunk, amelyre bársonyosan omlik rá az étcsokoládés, tejszínes ganache. Eredeti, osztrák recept az alábbi!

Hozzávalók

25 dkg kristálycukor

20 dkg jó minőségű étcsokoládé

25 dkg vaj

20 dkg darált dió

15 dkg liszt

7 tojás

1 sütőpor

5 ek narancslé

2 ek rum

1 narancs reszelt héja

A töltelékhez

baracklekvár

narancslé

A csokiganache-hoz

20 dkg étcsokoládé

120 ml tejszín

Elkészítés

A vaj egyharmadát felolvasztjuk a 20 dkg csokoládéval, majd félretesszük. Amíg hűl, a maradék vajat kikeverjük a tojások sárgájával. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Az olvadt vajas csokit hozzáadjuk a sárgájához, belekeverjük a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet, a narancs héját, 5 kanál levét és rumot is.
Legvégül beleforgatjuk a fehérje habját is, majd a masszát tortagyűrűbe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Körülbelül 50-60 perc alatt sül át. Ha kihűlt, vízszintesen kettészeljük, és a két lap közé sárgabaracklekvárt kenünk, amelyet előzőleg a narancs maradék levével sűrűre főztünk.
Ha felnőtt társaságnak készítjük, meglocsolhatjuk még egy kevés rummal a tortát, mielőtt bevonnánk az étcsokis ganache-sal, amelyhez a felforrósított tejszínbe dobjuk a csokipasztillákat, és amint egyneműre kevertük őket, máris mehet a rácsra helyezett tortára. Legjobb, ha tálalás előtt legalább egy-két órát hűteni tudjuk, hogy összeérhessenek az ízek.Forditsunk_hatat_a_fagynak4