Ujevi_hangverseny_Solti-modra1

Újévi hangverseny Solti-módra

Hagyományos újévi hangversenyén a Solti György Zeneiskola hét zenekara is színpadra lépett a MOM Kulturális Központban. A sokszínű programot a Hegyvidéki Solti György Zenekar műsora tette teljessé.

Valamennyi korosztály képviseltette magát mind a színpadon, mind a közönség soraiban a XII. kerület kulturális életében fontos szerepet játszó Solti György Zeneiskola hagyományos év eleji gálakoncertjén a MOM Kulturális Központban. Diákok és tanárok, szülők és rokonok, minden rendű és rangú zenebarát, köztük Fonti Krisztina alpolgármester, mind aktív résztvevői vagy nézői voltak a rangos eseménynek.
Az est első részében ízelítőt kaptunk a tanintézményben folyó sokoldalú munkáról – nem kevesebb, mint hét formáció lépett fel. A gitárzenekar Esterházy Pál Harmonia Caelestisének két tételét adta elő Győri István vezetésével. A közel kéttucatnyi gitár mesés hangzásvilágában hallhattuk a – karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó – Dormi Jesut, majd a második tételben (Dulcis Jesu) a zeneiskola leánykarának tagjai is csatlakoztak.
Sáry László Honegger ihlette Pacific 222 című „gépzenéje” egy gőzmozdony útjának humoros imitációja volt, amit a Tücsökzenekar adott elő. Az ezt követő két reneszánsz körtánc zenéjében komoly felkészültségüket is bizonyították a zenészek: az itáliai Branle dell’ Orso és a macedón Goro golema is zajos sikert aratott (vezényelt: Kelenhegyi Eszter).Ujevi_hangverseny_Solti-modra2A klarinétegyüttes, Láng Péter betanításában, filmzenével rukkolt elő: a Zorro álarca című mozihoz készített James Horner-kísérőmuzsika ismert részletét adta elő, Juan Antonio Pérez átiratában. A fuvolazenekar Johann Strauss-művekkel igazi újévi hangulatot hozott a MOM-ba. Először a Kék Duna keringő, majd az ugyancsak közkedvelt Pizzicato Polka hangzott el a bécsi hangversenyeket idéző előadásban.
Nagy meglepetést jelentett az iskola zongora- és szolfézstanárnőinek fellépése: Andrew Lloyd Webber Macskák című népszerű musicaljéből adtak elő részleteket remek énekkel és macskakosztümökkel. Az erősebb nemet képviselő zongorakísérő, Gianluca Ciacciarelli frakkját is macskafarok „díszítette”.
Ismét közkedvelt filmzenék következtek, ezúttal a Solti harminc főből álló vonószenekarának interpretációjában. Részleteket hallhattunk a Madagaszkár, a Trónok harca és a Karib tenger kalózai című mozikból.Ujevi_hangverseny_Solti-modra3Hetedikként a rézfúvós együttes Mouret Rondójával, Webber Jézus Krisztus szupersztárjából vett darabokkal (Nyitány és Mária Magdolna dala), továbbá Sousa El Capitan című indulójával teremtett térzenei hangulatot. Az átiratokat Sárosi Péter készítette, a zenekart Bodon Ferenc vezényelte.
A szünet után a rangos Hegyvidéki Solti György Zenekar műsorát élvezhettük. A vonósok Leopold Mozart Gyermekszimfóniájával indítottak, majd Szergej Prokofjev Péter és a farkas című „zenés meséje” következett, amiben már a rézfúvósok is szerepet kaptak. A narrátor – az egész zeneest műsorvezetését is remekül ellátó – Szalóczy Dóra tanárnő volt. A műben szereplő állatokat hangszerek személyesítik meg: fuvola a kismadarat, fagott a kacsát, klarinét a macskát és a rézfúvósok sötét tónusa a farkast. A zenekart Bolyky Zoltán vezényelte, az első hegedűs Bolla Milán volt, aki az iskola vonószenekarát is dirigálta.

Márton Attila