Ujja_varazsoltak_a_Hild-villat

Újjávarázsolták a Hild-villát

Újjászületett a Hegyvidék jelentős műemlékeinek egyike, a Budakeszi úti Hild-villa. Az épületben a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete alakítja ki székhelyét.

„Kivirágzott a táj” a Hild-villa körül, amely számos jobb-rosszabb átépítés után nagyszerű minőségben újult meg – méltatta a műemlék épület és kertje rekonstrukcióját Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke az átadóünnepségen. Hozzáfűzte: Kokas László építész kiválóan egyeztette össze a 19. század adottságait a 21. század igényeivel, az itt működő kutatóintézet dolga pedig az lesz, hogy a komoly teljesítményt létrehozó, 1945 utáni magyar művészet eredményeit objektívan mutassa fel.
Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár – aki korábban önkormányzati képviselő volt a XII. kerületben – arról beszélt, hogy a Hegyvidék híres a gyönyörű villaépületeiről. Ezek egyike a most megújult műemlék, amely egy olyan építész otthona volt, aki nagymértékben hozzájárult a reformkori Pest-Buda arculatának kialakításához. Hild József közel kilencszáz épület – köztük számos villa, bérház, középület és templom – tervét készítette el.
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy Hild Józseftől több épület is fennmaradt a Hegyvidéken, közülük a Fácános területén található egykori fogadóépület is megújulhat rövidesen a kormány támogatásával. Az MMA kezelésében lévő Hild-villa kapcsán elismeréssel szólt a munkálatok végeredményéről, a műemlék épületet és kertjét ugyanis korszerű és környezetkímélő technológiával – például geotermikus energiával működtetett hűtéssel és fűtéssel, csapadékvizet hasznosító öntözőrendszerrel – sikerült újjávarázsolni.
A Budakeszi út 38–40. szám alatti, 1844-ben épült Hild-villa, valamint a mellette található, Svájci villa vagy Nyári lak néven is emlegetett kisebb épület felújítása a műemléki hatóságokkal történő hosszas egyeztetési folyamatot követően, 2016 januárjában kezdődött meg. A központi villaépületben – amelynek hátsó részét kismértékben bővítették – munkaállomásokat, irodákat, valamint könyvtárat és előadótermet alakítottak ki a kutatóintézet dolgozói és látogatói részére.

sz.